Sud: Holandija da plati odštetu porodicama 3 žrtve iz Srebenice

Današnja presuda bi, kako je naveo AP, mogla da omogući porodicama drugih žrtava masakra u Srebrenici da zatraže odštetu od Holandije
0 komentar(a)
Ratko Mladić, Srebrenica, Foto: Reuters
Ratko Mladić, Srebrenica, Foto: Reuters
Ažurirano: 05.07.2011. 14:47h

Holandski apelacioni sud zaključio da je država Holandija odgovorna za smrt trojice muslimana poslije pada Srebrenice u julu 1995. Istom odlukom, sud je naredio državi da plati odštetu njihovim porodicama.

"Sud je presudio da je holandska država odgovorna za smrt ovih ljudi pošto holandski kontingent UN nije smio da ih izruči snagama bosanskih Srba", rekla je predstavnica za štampu tog suda u Hagu, prenosi B92.

Ministarstvo odbrane Holandije je iznenađeno današnjom odlukom suda u Hagu

Preživjeli Srebreničani zadovoljni

Advokat odbrane Karlijn Teuben rekla je da će pažljivo proučiti presudu prije nego što odluči o eventualnom ulaganju žalbe, javio je Asošiejted pres.

Građansku parnicu protiv Holandije pokrenuli su Hasan Nuhanović, prevodilac kome su u Srebrenici ubijeni brat i otac, i porodica Rize Mustafića, koji je takođe ubijen.

Preživeli Srebreničani koji su tužili Holandiju, zadovoljni su presudom, koju kažu nisu očekivali.

"Imao sam loše iskustvo u prošlosti, dakle ovo je pozitivan preokret", rekao je Hasan Nuhanović.

"Drago mi je , stvarno mi je drago. Konačno smo dobili slučaj i osećam se dobro, jer nisam očekivao", kaže Damir Mustafić.

"Iznenađen sam u tom smislu da nisam očekivao da je moguće da se ovo dogodi u Holandiji. Mislio sam da ćemo morati da idemo na sud van granica Holandije na neki međunarodni sud", kaže Liesbeth Zegveld, advokat žrtava.

Današnja presuda bi, kako je naveo AP, mogla da omogući porodicama drugih žrtava masakra u Srebrenici da zatraže odštetu od Holandije.

Holandski Okružni sud je 2008. zaključio da Holandija nije odgovorna za neuspjeh svojih trupa da zaštite srebreničku enklavu 1995. godine, a tužitelji su uložili žalbu na tu presudu.

Holandski pripadnici mirovnih snaga UN bili su zaduženi za takozvanu "bezbjednu zonu" u Srebrenici, koju su u julu 1995. godine zauzele snage Vojske Republike Srpske.

Holandska vlada, koja je više puta bila meta optužbi zbog Srebrenice, tvrdila je da su UN ostavile na cjedilu holandske vojnike pošto im nisu poslale vazdušnu podršku.

Vlasti u Holandiji iznenađene

Ministarstvo odbrane Holandije je iznenađeno današnjom odlukom suda u Hagu.

Neimenovani zvaničnik Ministarstva izjavio je za holandsku agenciju ANP da će presuda biti pažljivo proučena prije nego što bude odlučeno koji će koraci biti preduzeti.

Holandija može uložiti žalbu na današnju odluku suda.

Isti zvaničnik je podsjetio da je prije današnje odluke žalbenog vijeća, okružni sud u Hagu u prvostepenoj presudi ocijenio da su holandske trupe uživale imunitet, budući da su u Srebrenici djelovale pod okriljem UN, i odbacio odštetni zahtjev rođaka žrtava.

Bonus video: