NISU IMALI KORISTI

Dodik:Tražiću da se SNSD sam isključi iz Socijalističke internacionale

Vijeće SI u Atini juče je, kako je saopšteno iz SDP, na osnovu preporuke Etičkog komiteta, suspendovalo SNSD iz te organizacije.
0 komentar(a)
Milorad Dodik, Foto: Rojters
Milorad Dodik, Foto: Rojters
Ažurirano: 03.07.2011. 16:02h

Predsjednik Saveza nezavisnih socijaldemokrata Milorad Dodik rekao je danas da će tražiti od organa stranke da se SNSD isključi iz Socijalističke internacionale (SI), i naveo da nije zvanično upoznat o razlozima zbog kojih je ta stranka suspendovana iz SI, kako su javili BiH mediji.

Komentarišući jučerašnje saopštenje Socijaldemokratske partije BiH da je SNSD suspendovan iz SI, Dodik je rekao novinarima u Banjaluci da SDP BiH već četiri-pet godina lobira u Etičkom komitetu SI protiv SNSD.

Dodik je rekao da SDP BiH to čini iz razloga što je 2006. godine SNSD ušao u vlast u zajedničkim institucijama sa, navodno, ekstremno desnim partijama kao što je Stranka demokratske akcije (SDA).

"Kada smo 2006. godine bili izborni pobjednici u ime RS ušli smo u zajedničke organe, jer da nismo OHR bi nas optužio za opstruisanje zajedničkih institucija", rekao je on i naveo da je danas SDP BiH u koaliciji sa istom tom SDA.

"To da se neko žali po sijvetu da mi sada opstruišemo formiranje vlasti i da nas treba pritisnuti je kukavički metod i ako, navodno, ne popravimo svoje ponašanje razmotriće sa i dalje sankcije, a dobro ponašanje značilo bi koaliciju sa SDP", rekao je Dodik.

Vijeće SI u Atini juče je, kako je saopšteno iz SDP, na osnovu preporuke Etičkog komiteta, suspendovalo SNSD iz te organizacije.

On je rekao da SNSD od članstva u Socijalisitčkoj internacionali nije imala nikakve koristi.

"Mislim da je politika SI, koja je godinama dominirala svijetom i dovela svijet u krizu. Mi ne možemo dozovliti da nas iko ucjenjuje saradnjom sa SDP BiH, pa ni SI", rekao je Dodik.

Dodik je kazao i da je SNSD u razgovorima o saradnji sa nekim moćnim partijama, kao što je Jedinstvena Rusija.

"Predstavnici evropskih socijalističkih partija koje sjede u Socijalisitčkoj internacionali nigdje nisu na vlasti i zato ne mislim da je to važna vijest. Sa Jeidnstvenom Rusijom sigurno ćemo u narednom vremenu potpisati dogovor o saradnji", rekao je Dodik.