Uprava carina Srbije: Cigarete se najviše švercuju iz Crne Gore i Grčke

Iz Crne Gore su najviše krijumčare cigarete marke "marble", rekao je Popović
385 pregleda 0 komentar(a)
Ažurirano: 02.07.2011. 10:59h

Srbija je tranzitno područje za krijumčarenje cigaretama, najviše se krijumčari iz Grčke i Crne Gore, a u ovoj godini je samo u dvije akcije zaplijenjeno oko osam milionakomada cigareta, saopšteno je iz Uprave carina Srbije.Kako je agenciji Beta rekao načelnik odjeljenja za obavještajne poslove Uprave carina Srbije Željko Popović, do povećanja zaplijene je došlo zbog većeg broja pokušaja krijumčaranje cigareta, ali i bolje obučenosti carinskih službenika.

Tokom 2010. godine zaplijenjeno je oko 33,25 miliona komada cigareta, čija je vrijednost oko 1,7 miliona eura.Iz Crne Gore su najviše krijumčare cigarete marke "marble", rekao je Popović.Prema njegovim riječima, tokom prošle godine je na graničnim prelazima Srbije zaplijenjeno najviše cigareta marke "kuperbruks" (Cooper Brooks) - oko 10 miliona komada, i "mančester" (Manchester) oko tri miliona komada.

Iz Crne Gore su najviše krijumčare cigarete marke "marble"

"Mravlji šverc"

On je ukazao i da takozvani mravlji šverc, odnosno praksa da stanovnici graničnih područja kupuju cigarete u Srbiji, gdje su jeftinije i onda ih boks po boks prenose u susjedne zemlje, predstavlja problem, ali ne u mjeri u kojoj je opasnost organizovano krijumčarenje cigareta.

Hrvatska nije rizična granica

Popović je rekao da Hrvatska nije rizična granica i da su najveće zaplene imali na granicima sa Rumunijom i Mađarskom.On je naveo da šverca ima ne samo na zvaničnim graničnim prelazima već i da sve više zaplijena ima na "zelenim površinama", i istakao da je sada pojačana kontrola tih djelova i zbog pokušaja krijumčarenja ljudi.

Bonus video: