Al Džazira Balkan počinje sa testnim emitovanjem programa

U testnoj fazi gledaoci će imati priliku da na svojim ekranima gledaju kako promotivne priloge, tako i povremena uključivanja u Al Džazirin program na engleskom jeziku
0 komentar(a)
Ažurirano: 01.07.2011. 17:24h

Al Džazira Balkan od danas počinje sa testnim emitovanjem programa, prenosi Radio Slobodna Evropa Program će biti dostupan putem zemaljske mreže i kablovskih operatera u Bosni i Hercegovini, koji u svojoj ponudi već imaju signal Al Džazira Balkan. Početak emitovanja predstavlja ispunjavanje uslova dozvole izdate od Regulatorne agencije za komunikacije BiH.

U testnoj fazi gledaoci će imati priliku da na svojim ekranima gledaju kako promotivne priloge, tako i povremena uključivanja u Al Džazirin program na engleskom jeziku. Al Džazira Balkan dio je globalne medijske mreže Al Džazira i emitovaće cjelodnevni informativni program iz regiona i svijeta, saopštila je Al Džazira Balkan.

Ranije je saopšteno da bi emitovanje cjelodnevnog programa trebalo da počne u septembru. Iz Al Džazira Balkan je tada, kako je prenijela agencija AFP, saopšteno da se nadaju kako će postati regionalna mreža vijesti u etnički podjeljenom regionu.

Uz snažne državne televizije podijeljen duž etničkih linija u cijeloj regiji i desetine privatnih kanala, uglavnom sa naglaskom na zabavu, Al Džazira Balkan se nada da će popuniti prazninu u regionalnom emitovanju vijesti.

"U regionu trenutno postoji više od 100 stanica koje emituju vijesti", rekao je ranije Goran Milić (65), ugledni hrvatski novinar koji će biti odgovoran rad Al Džazire Balkan.

"Mi se ne možemo takmičiti s njima na nivou lokalnih vijesti i nećemo to moći ni u bliskoj budućnosti, ali umjesto toga Al Džazira može ponuditi regionalni pristup koji je napušten 1990. godine zbog rata i rasplamsalih emocija.

Uz Al Džaziru Turska, Al Džazira Balkan će biti jedina koja se ne emituje na engleskom ili arapskom jeziku.

Pan-arapski kanal je do sada uložio 14 miliona eura u projekat Al Džazira Balkan, a zapošljavaće oko 100 ljudi, od toga 60 novinara i kamermana, saopšteno je krajem marta.

Imaće i dopisnike iz svih zemalja bivše Jugoslavije, kao i nekoliko njih iz glavnih svjetskih gradova.

Bonus video: