Holandija popustila, ratifikuje SSP-a sa Srbijom

Sporazum o stabilizaciji i pridruživanju sa Srbijom, do sada je ratifikovalo 18 od 27 država članica EU.
0 komentar(a)
Ažurirano: 30.06.2011. 13:51h

Odbor za evropske poslove holandskog parlamenta odlučio je danas da počne proceduru ratifikacije Sporazuma o stabilizacijji i pridruživanju (S S P) koji je Evropska unija potpisala sa Srbijom.

To je za Betu izjavio poslanik vladajuće Hrišćansko-demokratske partije (CDA) Henk-Jan Ormel koji je i predložio da ratifikacija sporazuma bude stavljena na dnevni red donjeg doma parlamenta.

Očekuje se da će parlament u Hagu, na plenarnoj sednici, o ratifikaciji raspravljati u septembru, precizirao je Ormel. Zakon o ratifikaciji Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju već je u parlamentu, a partije će do septembra dostaviti pisane stavove o tom aktu.

Početkom juna, Odbor za evropske poslove bio je odbio Ormelov predlog da na dnevni red parlamenta stavi ratifikaciju Sporazuma, uz obrazloženje da je potrebno dodatno vrijeme za proučavanje izvještaja glavnog tužioca Haškog tribunala Serža Bramerca o saradnji Srbije.

Holandija je dugo svaki korak u približavanju Srbije Evropskoj uniji uslovljavala punom saradnjom Beograda sa Tribunalom, podrazumijevajući hapšenje generala Ratka Mladića.

Pošto je Srbija, krajem maja, uhapsila i izručila u Hag generala Mladića, šef holandske diplomatije Uri Rozental (Rosenthal) je ocijenio da je Srbija načinila korak ka EU.

Tužilac Bramerc je, početkom juna, u izvještaju Savjetu bezbjednosti UN naglasio da je Srbija time ispunila jednu od svojih najvažnjih međunarodnih obaveza.

Sporazum o stabilizaciji i pridruživanju sa Srbijom, do sada je ratifikovalo 18 od 27 država članica EU.

Bonus video: