Nakon prijevremenih izbora konstituisan makedonski parlament

Konstitutivnom sjednicom parlamenta predsjedavao je najstariji poslanik Ljubisav Ivanov iz Socijalističke stranke
0 komentar(a)
makedonski parlament, Foto: Večernje novosti
makedonski parlament, Foto: Večernje novosti
Ažurirano: 25.06.2011. 17:12h

Makedonski parlament konstituisan je danas u Skoplju, poslije prijevremenih izbora održanih 5. juna.Konstitutivnom sjednicom parlamenta predsjedavao je najstariji poslanik Ljubisav Ivanov iz Socijalističke stranke, a na njoj su potvrđeni mandati 123 poslanika.Partiji desnice VMRO-DPMNE Nikole Gruevskog i njenih saveznika pripalo je 56 poslaničkih mjesta, a opoziciji ujedinjenoj oko ljevičarske SDSM Branka Crvenkovskog 42 mjesta.Demokratska unija za integraciju (DUI) Alija Ahmetija imaće 15 poslanika, Demokratska partija Albanaca (DPA) Menduha Tačija osam, a novoformirana albanska Nacionalna demokratska partija (PND), koju predvodi Rufi Osmani, dva deputata.

Na sjednici treba da bude izabran i predsjednik parlamenta, a jedini kandidat je Trajko Veljanovski, koji je i u prethodnom sazivu vodio tu istituciju.

Makedonski predsjednik Djordje Ivanov imaće na raspolaganju deset dana da povjeri formiranje nove vlade mandataru, kako se očekuje odlazećem premijeru Nikoli Gruevskom, koji će onda u roku od 20 dana morati i da predstavi svoj novi kabinet.

Bonus video: