Mesić: Dodik je kao Milošević bez tenkova i genocida

"Zvaničan Beograd kaže da je BiH jedinstvena država, koju podržava, ali istovremeno podržava u svemu Dodika. A on čini sve što može da uništi BiH”
0 komentar(a)
mesic, Foto: Arhiva Vijesti
mesic, Foto: Arhiva Vijesti
Ažurirano: 24.06.2011. 11:53h

Bivši hrvatski predsjednik Stjepan Mesić smatra da bi međunarodna zajednica, preko visokog predstavnika, trebalo da "izbaci" iz političkog života predsjednika Republike Srpske Milorada Dodika jer - kako vjeruje Mesić - "čini sve da uništi" Bosnu i Hercegovinu.

Konstatujući da je ključ za rješenje problema u BiH ipak većim dijelom u Beogradu, a manjim u Banjaluci, Mesić je u intervjuu za današnji bečki "Standard" Dodika uporedio sa Slobodanom Miloševićem.

"Dodik je nekada bio protivnik Slobodana Miloševića. Danas, međutim, vodi istu politiku kao Milošević, samo drugim sredstvima, suptilnije, bez tenkova, i genocida, već politički. On igra na faktor umora međunarodne zajednice kako bi RS izveo iz BiH", kazao je Mesić.

Po njegovom mišljenju, međunarodna zajednica trebalo bi da ojača poziciju visokog predstavnika, koji mora da dobije mogućnost da "izbaci" iz političkog života "one koji žele da unište BiH".

Upitan da li to znači da bi Dodik trebalo da ode s vlasti, Mesić je odgovorio: "Da. Evropa će se kad tad suočiti s tim problemom, koji će biti teže riješiti kasnije."

“Dejtonski sporazum je okončao rat, ali njime nisu stvoreni mehanizmi koji bi pomogli BiH da funkcioniše kao normalna država. Ako se traži ključ za bosanski problem onda se samo jedan dio nalazi u Banjaluci, a veći dio u Beogradu”, rekao je Mesić.

Bivši šef hrvatske države kaže i da je lično bosanskim Hrvatima rekao da je njihova domovina BiH i glavni grad Sarajevo, te da bi svoju politiku tebalo da formiraju u BiH.

Po Mesiću, Beograd takvo nešto nije rekao Srbima u BiH. "Zvaničan Beograd kaže da je BiH jedinstvena država, koju podržava, ali istovremeno podržava u svemu Dodika. A on čini sve što može da uništi BiH”, uveren je Mesić.

Bonus video: