Pitanje hrvatskog članstva u EU više nije problem

Kako izvještava Hrvatska televizija, Aselborn je rekao da ima nekih pojedinosti koje bi trebalo riješiti do kraja sedmice
57 pregleda 0 komentar(a)
Hrvatska, EU, zastava, Foto: Hrsvijet.com
Hrvatska, EU, zastava, Foto: Hrsvijet.com
Ažurirano: 20.06.2011. 19:13h

Pitanje hrvatskog članstva više nije problem za Evropsku uniju (EU), ocijenio je danas luksemburški ministar spoljnih poslova Žan Aselborn i ponovio da bi 1. jul 2013. godine mogao biti dan pristupanja Hrvatske Uniji.Kako izvještava Hrvatska televizija, Aselborn je rekao da ima nekih pojedinosti koje bi trebalo riješiti do kraja sedmice. "Ove godine treba da potpišemo ugovor o pristupanju i onda ostaje godina i po za njegovu ratifikaciju. Mislim da EU, što se tiče ulaska Hrvatske, više nema problema", kazao je Aselborn uoči sastanka u Luksemburgu, gdje će se ministri spoljnih poslova Unije upoznati sa detaljima o zatvaranju preostalih četiri pregovaračkih poglavlja.

Aselborn je rekao da ima nekih pojedinosti koje bi trebalo riješiti do kraja sedmice

Holandski šef diplomatije Uri Rozental smatra da je potreban pojačani nadzor ispunjavanja hrvatskih obaveza. “Treba nam pojačani monitoring od završetka pregovora do ulaska u članstvo. Taj monitoring mora biti eksplicitan u nekoliko komponenti u pogledu vladavine prava, borbe protiv korupcije i slično", pojasnio je Rozental.

Njegov švedski kolega Karl Bilt kazao je da ne vidi potrebe za tim, ali je naveo da treba sačekati da vide šta će proizaći iz rasprave.Prema diplomatskim izvorima, predstavnici nekih zemalja članica u radnoj grupi za proširenje traže da se pojača nadgledanje i predvidi mogućnost donošenja odgovarajućih mjera u slučaju neispunjavanja obaveza, na temelju monitoringa i na predlog Evropske komisije (EK).

Kako je najavljeno, o Hrvatskoj će se raspravljati i na samitu šefova država ili vlada koji će biti održan krajem sedmice u Briselu

Kako je najavljeno, o Hrvatskoj će se raspravljati i na samitu šefova država ili vlada koji će biti održan krajem sedmice u Briselu.Tom prilikom bi trebalo da bude prihvaćena deklaracija o Hrvatskoj i potvrđen predlog EK o ulasku te zemlje u EU 1. jula 2013. godine.

Bonus video: