Opcije podjele Kosova ili razmjene teritorija nisu rješenje

Jahjaga je ocijenila da je dijalog Prištine i Beograda važan za dobrobit obije zemlje, za njihove građane i čitav region.
0 komentar(a)
Jahjaga, Foto: Beta/AP
Jahjaga, Foto: Beta/AP
Ažurirano: 19.06.2011. 11:49h

Predsjednica Kosova Atifete Jahjaga izjavila je da Kosovo ni sa kim neće razgovarati oko unutrašnjih pitanja i da opcije podjele ili razmjene teritorija nisu rješenje.

" Ne razgovaramo ni sa kim, a posebno ne sa Srbijom, kako kažu, oko podjele ili razmjene teritorija. To nisu nikakva rješenja i ona ne doprinose stabilnosti i miru u regionu. Istovremeno ona ne predstavljaju nikakvu evropsku perspektivu a nisu ni dobar primjer" rekla je Jahjaga u intervju za prištinski dnevnik Kosova Sot.

Upitana da li postoji mogućnost da pitanje podjele Kosova bude tema razgovora, Jahjaga je odgovorila da ne može da kaže da li će Beograd izneti takav zahtjev iako, kako je navela, strane u dijalogu nemaju mandat za to.

" Ne mislim da Beograd i Priština imaju takav mandat i ne mislim da će evropski posrednik prihvatiti koncept koji pripada prošlim vjekovima i koji može da izazove lančanu reakciju. Ako Beograd otvori tu temu, uzimajući u obzir etničku mapu, ne mislim da Srbija može ostati u sadašnjim granicama" rekla je predsjednica Kosova.

Mini šengen u regionu

Jahjaga je ocijenila da je dijalog Prištine i Beograda važan za dobrobit obije zemlje, za njihove građane i čitav region.

" Podržavam i angažujem se za uspjeh tog dijaloga jer ćemo tako prevazići nestabilno stanje u nekim oblastima i normalizovati odnose dvije države" rekla je Jahjaga.

Odgovarajući na pitanje o tome da je predsjednik Srbije odbio da dođe na međunarodne događaje u Varšavi i Rimu zbog prisustva čelnika Kosova, Jahjaga je navela da takva odluke predstavlja "pitanje odgovornosti samog predsjednika Srbije pred njegovim narodom i državom".

Jahjaga je navela da je već dobila poziv za naredni mini-samit Balkana u Ohridu na kome će učestvovati i predsjednici Makedonije, Crne Gore i Albanije.

" Angažujem se da ove zemlje formiraju mini-šengen i druge zajedničke razvojne programe u oblasti obrazovanja, turizma, kulture, i da tako pomognu jedna drugu na putu evropskih integracija" rekla je predsjednica Kosova.

Bonus video: