ČEKAJU UN

Srbija će tražiti da optuženici iz Haga služe kazne u toj zemlji

Zemlje bivše Jugoslavije nisu podesne da Tribunal sa njima sklapa sporazume o izdržavanju kazni...
192 pregleda 0 komentar(a)
Alfonso Ori sudija Mladić, Foto: Rojters
Alfonso Ori sudija Mladić, Foto: Rojters
Ažurirano: 26.02.2019. 10:18h

Srpski zvaničnici se spremaju da podnesu novu inicijativu Ujedinjenim nacijama (UN) da Srbija postane jedna od 18 zemalja u kojoj će osuđeni pred Haškim tribunalom moći da služe kazne, pišu Novosti.

Da bi se to desilo, biće neophodno da generalni sekretar UN donese novo mišljenje kojim će se staviti van snage prethodno, iz 1993. godine.

Po njemu, podsjeća list, zemlje bivše Jugoslavije nisu podesne da Tribunal sa njima sklapa sporazume o izdržavanju kazni, što je tada bilo logično, jer je 1993. na prostoru bivše Jugoslavije bjesnio rat.

"Srpski zvaničnici su u kontaktu po ovom pitanju sa pravnom kancelarijom generalnog sekretara, Savjetom bezbjednosti i Tribunalom. Tačno je da još od 2006. podnosimo inicijative da postanemo jedna od zemalja u kojoj će oni koje je Tribunal osudio moći da služe kazne, ali do sada nije bilo rezultata", rekao je Novostima Dušan Ignjatović, kancelarije Vlade Srbije za saradnju sa Hagom.

Jedan od razloga je to što su doskoro čak dva haška optuženika bila na slobodi - Ratko Mladić i Goran Hadžić. Prilikom svih razgovora domaćih vlasti sa stranim predstavnicima, uključujući i dolazak predsjednika Tribunala Patrika Robinsona u Beograd, prije dvije godine, kad god bi bilo pokrenuto ovo pitanje, odgovor je bio: „Niste još uhapsili sve bjegunce“.

U međuvremenu, navodi list, situacija se promijenila utoliko što je uhapšen Mladić. Zato se srpski zvaničnici nadaju da bi i stav generalnog sekretara i Savjeta bezbjednosti mogli da se promijene.

Ukoliko im se izađe u susret, to, ipak, ne znači da će se u Beogradu naći svi koji u međuvremenu budu osuđeni na pravosnažne kazne. Recimo, Sreten Lukić, Dragoljub Ojdanić, Nebojša Pavković ili Nikola Šainović.

Odluku o tome gdje će koji osuđenik služiti kaznu donosi isključivo predsjednik suda, pošto se prije toga sekretarijat Tribunala konsultuje sa zemljama sa kojima ima potpisane sporazume i za koje postoji indicija da bi primile kažnjenike.

"Za sada, kazne se ne mogu služiti u zemljama bivše Jugoslavije, a ako UN promijene taj nalog, sklopićemo sporazume i sa bivšim jugoslovenskim republikama", kaže Nerma Jelačić, portparolka Tribunala.

Takve sporazume, osim Srbije, sklopiće i Hrvatska ili Bosna i Hercegovina, pa je teoretski moguće da Pavković služi kaznu u Hrvatskoj, a Gotovina u Srbiji!

Hadžiću neće suditi u Srbiji

Novosti navode da će Goranu Hadžiću, ako bude uhapšen do 30. juna sljedeće godine, suditi Haški tribunal u ovom obliku.

Ako bude uhapšen kasnije, sudiće mu Međunarodni rezidualni mehanizam, koji će se takođe nalaziti u Hagu. Njemu se, dakle, neće suditi pred domaćim pravosuđem, potvrdila je Novostima Nerma Jelačić.