Sanader traži poslaničku platu i zaostatke

Sanader će, dok ga ili ako ga ne osude, primati punu platu (oko 2.000 eura)
74 pregleda 0 komentar(a)
Ivo Sanader, Foto: Rojters
Ivo Sanader, Foto: Rojters
Ažurirano: 17.06.2011. 10:52h

Bivši hrvatski premijer Ivo Sanader, koji u zatvoru u Salcburgu u Austriji čeka izručenje u Hrvatsku, poslao je stručnim službama Hrvatskog sabora zahtjev da počne da mu se isplaćuje poslanička plata, kao i zaostaci.

Prema zakonu, Sanader ili bilo koji drugi poslanik ima pravo na isplaćivanje plate sve dok nije pravosnažno osuđen.

Kada je u oktobru 2010. aktivirao svoj poslanički mandat, Sanader nije zatražio i saborsku platu, jer je objasnio da ugodno živi od suvlasništva u nekoliko kompanija i od naknada koje dobija kao autor i profesor.

Kada je 10. decembra, na osnovu hrvatske potjernice uhapšen u Austriji i kada mu je zatim blokirana imovina, očekivalo se da će Sanader ubrzo zahtijevati i isplatu plate, jer, prema zakonu, bez obzira na to što je u austrijskom pritvoru, nema nikakve prepreke da je zatraži i i prima.

Sanader će, dok ga ili ako ga ne osude, primati punu platu (oko 2.000 eura)

Prema dva zakona koji regulišu obaveze i prava državnih zvaničnika i poslanika u Hrvatskom saboru, zvaničnik ili saborski poslanik u vrijeme boravka u istražnom pritvoru, zatvoru ili na odsluženju kazne zatvora do šest mjeseci, ima pravo da prima punu platu kao i da radi.

S obzirom na to da se bliži kraj mandata ovog saziva Sabora, Sanader će, dok ga ili ako ga ne osude, primati punu platu (oko 2.000 eura) do kraja mandata, ali i još šest mjeseci poslije toga, dok bi narednih šest mjeseci primao pola plate.

Sanader za 10 dana u Hrvatskoj

Sanaderov novi advokat Čedo Prodanović juče je najavio da bi Sanader za deset dana mogao stići u Hrvatsku.

Sud u Salcburgu će 21. juna doneti odluku o njegovom izručenju, a Sanader zahtijeva hitno izručenje, piše zagrebački "Vjesnik".

Bivšeg premijera Hrvatska tereti za zloupotrebu položaja i ovlašćenja u više slučajeva.

Bonus video: