Tadić: Plan stvaranja velike Albanije je politička realnost Srbije

Tadić je istakao da Srbija mora da pronađe modalitet da svoje interese ostvari u partnerstvu sa velikim svjetskim silama i susjedima
0 komentar(a)
Ažurirano: 16.06.2011. 07:18h

Predsjednik Srbije Boris Tadić smatra da je plan stvaranja velike Albanije politička realnost i da Srbija mora biti spremna za svaki modalitet kada je reč o rješavanju kosovskog problema.

„Ja sam protiv stvaranja velikih nacionalnih država na Balkanu, jer to proizvodi nesagledive posljedice, ali Srbija čak i u tim okolnostima ima rješenje ako je neko u međunarodnoj zajednici i dalje naklonjen stvaranju velike Albanije”, rekao je Tadić gostujući sinoć na Radio-televiziji Srbije.

Tadić je istakao da Srbija mora da pronađe modalitet da svoje interese ostvari u partnerstvu sa velikim svjetskim silama i susjedima i da trajno riješi konflikt, ali da je potrebno naći rešenje koje u budućnosti Balkan ne bi ponovo pretvorilo u bure baruta.

„Srbija nema interes da zaledi problem, već naprotiv da se problem riješi i mislim da je rješenje moguće naći”, rekao je Tadić.

Promjene granica faktor nestabilnosti

„Ukoliko pristupamo ovim pitanjima na tradicionalan način tako što ćemo se ukotviti u svojim pozicijama, bićemo odgovorni pred narednim generacijama, jer stvaramo mogućnost da konflikt opet bukne”, objasnio je Tadić, i dodao da je, iako ne želi da se izjašnjava ni o jednom od mogućih rješenja, i priča o podjeli Kosova, takođe, legitiman pristup.

Tadić, međutim, smatra da su promene granica faktor nestabilnosti, ali i podsjetio da je jednostrano proglašena nezavisnost Kosova, takođe, bilo pokušaj promjene granica.

Kako je naglasio, Srbija po pitanju Kosova i Metohije nema tajnu politiku i želi da problem riješi prije ulaska u EU, jer je svjesna da niko ne želi da u EU unese još jedan zamrznuti konflikt.

Srbija danas, kako je podsjetio, želi da bude faktor stabilnosti u regionu i u Evropi, a ne hegemon, iako, iz dnevnopolitičkih razloga neki susjedi žele da je na taj način predstave.

Bonus video: