Dodik: Bosanski Srbe koči disfunkcionalna država

Dodik je rekao da vjeruje da RS sama može da ispuni standarde EU za pet godina, ali da unutar BiH to neće učiniti ni za 30 godina.
63 pregleda 0 komentar(a)
Milorad Dodik, Foto: Rojters
Milorad Dodik, Foto: Rojters
Ažurirano: 15.06.2011. 17:52h

Predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik izjavio je danas da su bosanski Srbi žrtva disfunkcionalne države i da bi im bilo bolje da su samostalni, ali da Evropska unija insistrira da RS ostane dio Bosne i Hercegovine.

Dodik je u intervjuu agenciji AP rekao da bosanski Srbi zato insistiraju na snažnoj autonomiji unutar BiH i da ako ne mogu da zadrže autonomiju, BiH treba da zaboravi svoje evropske ambicije. BiH zaostaje u evropskim integracijama za drugim zemljama regiona.

"Možemo da budemo dio voza koji ide ka Evropi, ali nećemo žrtvovati svoja prava čak ni zbog Evrope", rekao je Dodik.

BiH koči RS

Dodik je rekao da vjeruje da RS sama može da ispuni standarde EU za pet godina, ali da unutar BiH to neće učiniti ni za 30 godina.

"Mi smo žrtve BiH. Pridruživanje EU kao region je, međutim, nemoguće jer Brisel insistira na pristupu "jedna zemlja, jedna adresa", dodao je Dodik.

"Jedini način na koji istorijski možemo da nastavimo da postojimo je da uđemo u Evropsku uniju kao republika sa sopstvenim pravima", dodao je predsjednik RS.

Bosanski Srbi to godinama pokušavaju da objasne diplomatama iz EU, ali im, po Dodikovim riječima, šteti loš imidž iz rata koji je u BiH vođen od 1992. do 1995. godine.

"Čim kažete Bosna, odmah iskoči stereotip 'loših momaka' i ispostavlja se da je Dodik loš momak", rekao je predsjednik RS.

U ratu u BiH poginulo je oko 100.000 ljudi, uglavnom Bošnjaka, a zločine su uglavnom činili Srbi, napominje agencija AP.

"To je veliki teret za nas", ocijenio je Dodik.

On je dodao da beskompromisan stav Bošnjaka o centralizovanoj državi sprečava BiH da se brže kreće ka EU.

"Bošnjaci su pokušali sve ovo da pretvore u priču o žrtvi koja ima sva prava ... Ali Bošnjaci nisu bili jedine žrtve", zaključio je Dodik.

Bonus video: