Protivnici gej parade u Hrvatskoj traže fotografije gej osoba

Na stranici su već objavljene fotografije oko 100 ljudi, uglavnom učesnika ranijih gej-parada u Zagrebu i subotnje u Splitu
210 pregleda 0 komentar(a)
gej parada Split, Foto: Beta
gej parada Split, Foto: Beta
Ažurirano: 14.06.2011. 13:18h

Na Internetu se pojavila nova stranica na kojoj nepoznati autor poziva građane Hrvatske da objave fotografije homoseksualaca i lezbejki.Novinarima je u policiji rečeno da je sadržaj te stranice proslijeđen na kriminalističku obradu.Nakon što je juče ugašena grupa na Fejsbuku koja je pozivala na nasilje nad homoseksualcima, nepoznati autor je pozvao građane da na stranici koju je otvorio, objave fotografije učesnika gej parade u Zagrebu.

Na stranici su već objavljene fotografije oko 100 ljudi, uglavnom učesnika ranijih gej-parada u Zagrebu i subotnje u Splitu, kao i onih koji su paradu podržali, poput poslanice u Saboru Hrvatske Vesne Pusić.

Cilj mu je "zaštita građana Hrvatske"

Uoči desete gej parade u Zagrebu, najavljene za subotu, autor stranice poziva građane da fotografišu učesnike parade i njihove slike objave na internetu.

Autor stranice je napravio i grupu na Fejsbuku

Policija obaviještena

Portparol MUP Hrvatske Krunoslav Borovec izjavio je novinarima da je policija obaviještena i da je angažovana kriminalistička policija da bi utvrdila da li ima elemenata krivičnog djela.

U subotu je u Splitu održana prva gej parada u kojoj je učestvovalo oko 200 osoba, a na Rivi gdje je bio bio predviđen glavni program skupa, okupilo se oko 8.000 protivnika te manifestacije

U subotu je u Splitu održana prva gej parada u kojoj je učestvovalo oko 200 osoba, a na Rivi gdje je bio bio predviđen glavni program skupa, okupilo se oko 8.000 protivnika te manifestacije.

Dočekali ih kamenjem

Učesnike gej parade na Rivi su dočekali kamenje, boce, petarde, a na kolonu je bačen i suzavac. Čuli su se i uzvici "Ubij pedera!" i "Ubij Srbina!", zvižduci, glasno negodovanje, a upućivani su im i fašistički pozdravi.

Ambasadorka Holandije u Zagrebu Stela Roner-Grubačić ocijenila je da nasilje na gej paradi u Splitu pokazuje da je Hrvatskoj potreban nadzor reformskih procesa

Državni vrh i organizacije za zaštitu ljudsih prava i javne ličnosti osudili su to nasilje.Ambasadorka Holandije u Zagrebu Stela Roner-Grubačić ocijenila je da nasilje na gej paradi u Splitu pokazuje da je Hrvatskoj potreban nadzor reformskih procesa i poslije zaključenja pregovora sa EU, što će Holandija i zatražiti.

Bonus video: