U Beogradu počela konferencija NATO-a i partnerskih zemalja

Na konferenciji učestvuje 60 načelnika generalštabova, od kojih 28 iz NATO zemalja.
0 komentar(a)
Ažurirano: 14.06.2011. 11:01h

Dvodnevna Strategijska vojna konferencija NATO-a i partnerskih zemalja, na kojoj učestvuju predstavnici zemalja NATO-a, Partnerstva za mir, Mediteranskog dijaloga i Istanbulske inicijative za saradnju, počela je danas u Beogradu.

Konferenciju u hotelu "Hajat" otvorio je vrhovni komandant Savezničke komande NATO-a za transformaciju, general Stefan Abriel.

Cilj konferencije koju organizuje Saveznička komanda NATO-a za transformaciju je razmjena iskustava i mišljenja o najvažnijim strateškim pitanjima od zajedničkog interesa.

Tema ovogodišnje konferencije je "Nakon Lisabona - sprovođenje transformacije", a u okviru radnih grupa eksperti će razgovarati i o drugim temama.

Na konferenciji učestvuje 60 načelnika generalštabova, od kojih 28 iz NATO zemalja.

Abriel: Nastavak operacije NATO u Libiji nije ugrozzen

Vrhovni komandant Savezničke komande NATO za transformaciju Stefan Abriel izjavio je da nastavak intervencije NATO u Libiji u sadašnjem obimu nije pod znakom pitanja, ali da će eventualno produženje misije zavisiti prije svega od političke odluke.

Abriel je na konferencija za novinare, nakon uvodnog dijela Strateške konferencije NATO i partnerskih zemalja u Beogradu, rekao da finansijska kriza jeste problem s kojim se suočavaju sve države, ali da je NATO odlučan da sa sredstvima kojima raspolaže nastavi akciju u Libiji.

"Ako operacija potraje naravno da će se postaviti pitanje sredstava," rekao je francuski general i dodao da u ovom momentu operacija u Libiji nije ugrožena.

Lazanski: Konferencija nije korak ka članstvu u NATO

Komentator lista Politika Miroslav Lazanski ocijenio je da održavanje Strategijske konferencije NATO i partnerskih zemalja u Beogradu ne predstavlja korak ka članstvu Srbije u tom vojnom savezu.

U izjavi agenciji Beta, Lazanski je ocijenio da bi NATO volio da vidi Srbiju u svom sastavu ali da to neće biti postignuto konferencijom jer je ona prošle godine održana u Finskoj a naredne će biti u Švedskoj, koje su takođe vojno neutralne zemlje.

"Ne bih ja to gledao tako da je ovo korak ka približavanju NATO, ipak je narod taj koji na kraju odlučuje. S obzirom ko su ovde NATO lobisti iz nevladinog sektora, teško da će narod Srbije uskoro promijeniti negativno mišljenje koje ima o tom savezu", rekao je on.

On je ocenio da bi raspoloženje prema tom vojnom savezu moglo da se promijeni jedino ako bi se NATO potrudio da Srbija nešto dobije na Kosovu, ali da do toga neće doći ukoliko Sjevernoatlantski savez bude indiferentan ili otvoreno protiv srpskih interesa na Kosovu.

"Kako ubijediti građane da članstvom u tom savezu štitimo teritorijalnu cjelovitost kada je NATO taj koji nam je tu cjelovitost uzeo", rekao je on.

Lazanski je ocijenio da ulazak u NATO nije prečica za ulazak u Evropsku uniju za neku zemlju, iako to može da bude dobar znak i da cio proces neznatno ubrza.

Prva ovakva konferencija održana je u Makedoniji 2006. godine, zatim u Norveškoj 2007, u Albaniji 2008. i u Finskoj 2010. godine.

Bonus video: