KO JE KRIV?

Neredi na paradi u Splitu, gej-parada u Rimu završena koncertom Lejdi Gage

Prema posljednjim informacijama lokalnih medija, u Splitu je uhapšeno oko 300 huligana koji su napali učesnike gej-parade
86 pregleda 0 komentar(a)
Ažurirano: 26.02.2019. 11:04h

Međunarodna organizacija za ljudska prava Amnesti internešenal nazvala je "sramotnim" neuspjeh hrvatske policije da adekvatno zaštiti učesnike splitske Parade ponosa."Sramota je da policija nije uspjela da adekvatno zaštiti učesnike današnje povorke. Vlasti treba da preduzmu odmah istragu o onome što se desilo. Policija mora apsolutno jasno da stavi do znanja da je diskriminisšuće nasilje krivično djelo i da neće biti tolerisano", rekao je direktor AI za Evropu i centralnu Aziju, Nikola Dakvort.U saopštenju dostavljenom novinskoj agenciji Beta, Dakvort je poručio da hrvatske vlasti treba da reaguju kako bi spriječile da se slično ponovi i u budućnosti.

Policija je, prema navodima medija, evakuisala sve učesnike gej-parade

Policija je, prema navodima medija, evakuisala sve učesnike gej-parade.

"Različite porodice, jednaka prava"

U Povorci ponosa, prvoj takve vrste u Splitu, učestvovalo je oko 200 osoba, a kako je navela policija, na mjestima kojima se povorka kretala dočekalo ih je oko 4.000 građana.Tema prve splitske Povorke ponosa je pravo na zašitu porodičnog života istopolnih parova pod sloganom "Različite porodice, jednaka prava".Za sedam dana i u Zagrebu se održava deseta Povorka ponosa.

Kako to rade u Rimu

Stotine hiljada ljudi učestvovale su u Rimu na Europrajdu, velikoj gej-paradi, sa koje je izraženo protivljenje stavovima Vatikana o homoseksualnosti, a kritikovana je i"retrogradna" Italija premijera Silvija Berluskonija.

Vatikan smatra da je homoseksualnost grijeh, a papa Benedikt XVI se bori protiv donošenja zakona kojima bi se dala veća prava homoseksualcima

Vatikan smatra da je homoseksualnost grijeh, a papa Benedikt XVI se bori protiv donošenja zakona kojima bi se dala veća prava homoseksualcima - brak i usvajanja djece.

Rim, otvoreni grad

Lejdi Gaga obratila se učesnicima kratkom porukom, a zatim je otpjevala pjesmu sa posljednjeg albuma "Born this way", koja podržava različitost.

Prošle godine, upitan o svojim seksualnim aferama, Silvio Berluskoni je rekao da je "bolje da ga privlače lijepe djevojke, nego da je gej"

Galerija