File: Hrvatska ispunila sve uslove za članstvo u EU

Nakon ulaska u punopravno članstvo EU, Hrvatska ekonomija biće otvorena tržištu od 500 miliona ljudi.
66 pregleda 0 komentar(a)
Hrvatska, EU, zastava, Foto: Hrsvijet.com
Hrvatska, EU, zastava, Foto: Hrsvijet.com
Ažurirano: 10.06.2011. 12:42h

Evropski komesar za proširenje Štefan File objavio je danas u podne da je Hrvatska ispunila sve uslove kako bi postala 28. članica Evropske unije i da ostaje samo na zemljama članicama da ratifikuju sporazum o pristupanju.

Prema Fileovim riječima, šest godina pregovora, koji su počeli u oktobru 2005. rezultovalo je nevjerovatnim napretkom Hrvatske na polju pravosuđa, ekonomije, izgradnje infrastrukture i poboljšanja ljudskih prava.

„Hrvatska je napredovala u ekonomsko, društvenom i političkom pogledu. Pokazalo se, takođe, da je upravo Evropska unija bila katalizator koji je vodio do tih promjena“ izjavio je File.

Za razliku od Bugarske i Rumunije, Hrvatskoj neće biti nametnut monitoring nakon prijema u punopravno članstvo

Prema njegovim riječima na Hrvatskoj je da obavi ostatak posla i ispoštuje obaveze da provede reforme. Nakon ulaska u punopravno članstvo EU, Hrvatska ekonomija biće otvorena tržištu od 500 miliona ljudi, a napori koje je pokazala u borbi protiv korupcije ukazuje da će Hrvatska biti u svemu kompetitivan partner.

Na svom putu prema EU, Hrvatska je imala puno zahtjevniji posao od Bugarske i Rumunije i Unija će u procesu pristupa pomno pratiti ispunjava li Hrvatska obaveze koje je preuzela.

A upravo primjer države izašle iz rata trebao bi da bude pokazatelj kamo da idu zemlje regije

Za razliku od Bugarske i Rumunije, Hrvatskoj neće biti nametnut monitoring nakon prijema u punopravno članstvo.

Kako je naglasio File, uprkos dodatnim uslovima koje je Hrvatska morala da ispuni, njen prijem u Evropsku uniju trebao bi da predstavlja putokaz ostalim zemljama zapadnog Balkana u nastojanjima da postanu članovi evropske obitelji.

„A upravo primjer države izašle iz rata trebao bi da bude pokazatelj kamo da idu zemlje regije“ rekao je File i dodao kako „građani Hrvatske mogu da budu ponosni na ovom postignuću, i ja im na tome čestitam“.

Istorijski dan za Hrvatsku i EU

Evropska komisija predložila je danas da se zaključe preostala poglavlja u pristupnim pregovorima sa Hrvatskom, što otvara put za njeno pristupanje EU 1. jula 2013.godine ukoliko Savjet ministara odobri taj predloženi datum."Danas je istorijski dan za Hrvatsku i za EU", izjavio je predsjednik Evropske komisije Žoze Manuel Barozo (Jose Manuel Barroso). Hrvatska je pregovore o pristupanju započela 2005. godine.

Ta čvrsta posvećenost se isplatila: Hrvatska je sada spremna da krene napred

Kako je saopštila Komisija, Barozo je rekao da je današnja odluka za Hrvatsku "znak i ostatku Jugoistočne Evrope" i dodao da to pokazuje da proširenje funkcioniše, da je EU ozbiljna kada je riječ o onome što je obećala i da se strukturne reforme isplate."Nadam se zato da je napredak Hrvatske inspiracija za ostale partnere da ojačaju reformske napore i ispune ono na šta su se obavezale, u korist svog naroda", kazao je on.Barozo je ukazao da je Komisija sa Hrvatskom vodila "teške ali fer" pregovore i osigurala da se svi uslovi, mjerila i kriterijumi ispune."Ta čvrsta posvećenost se isplatila: Hrvatska je sada spremna da krene napred. Proširenje EU zasniva se na kredibilitetu: kredibilitetu zemlje članice u poštovanju kriterijuma i sprovođenju reformi koje se očekuju i kredibilitet EU u napretku kada se ispune uslovi", kazao je Barozo.

Bonus video: