Ivo Sanader traži hitno izručenje Hrvatskoj

On je, preko svog advokata Gorana Suića, poručio da će zahtjev za izručenje formalizovati na sudskom ročištu u Lincu zakazanom za 21. jun
0 komentar(a)
Ažurirano: 09.06.2011. 17:10h

Bivši premijer Hrvatske Ivo Sanader traži od austrijskog pravosuđa da ga hitno izruči Hrvatskoj koja ga tereti za korupciju, prenijeli su hrvatski mediji.

On je, preko svog advokata Gorana Suića, poručio da će zahtjev za izručenje formalizovati na sudskom ročištu u Lincu zakazanom za 21. jun.

Sanader je naglasio da ne želi da se njegovo ime i dalje pominje u negativnom kontekstu u vezi sa prijemom Hrvatske u EU i ističe da želi da izađe pred hrvatski sud da bi dolazao svoju nevinost i razobličio laži koje mu se stavljaju na teret.

"Budući da se posljednjih dana moje ime vezuje za moguće negativne konotacije naših pregovora s EU, želim vrlo jasno reći da je Hrvatska zaslužila što hitniji završetak pregovora. Hrvatska je zrela za EU, a završetak pregovora vidim kao konac procesa koji sam prije puno godina i sam počeo i vodio", napisao je Sanader u izjavi sastavljenoj u srijedu.

Ivo Sanader je od 10. decembra 2010. godine u pritvoru u Salcburgu pod optužbama Hrvatske za korupciju.

Vrhovni zemaljski sud u Lincu nedavno je odbacio Sanaderovu žalbu na pritvor, a njegov autrijski advokat Verner Zupan izjavio je da poslije te odluke razmišlja o žalbi austrijskom Vrhovnom sudu u kojoj bi se pozvao na Sanaderova osnovna ljudska prava.

Vijeće Vrhovnog zemaljskog suda u Lincu zakazalo je za 21. juna raspravu o izručenju Ive Sanadera Hrvatskoj pošto je sud u Salcburgu prije mjesec dana odlučio da on može da bude izručen.

Bonus video: