Dodik: Suđenje Mladiću neće imati loše posljedice po RS

Predsjednik RS je istakao da su ušli u "partnerski odnos sa Briselom, čime je prekinuta praksa nametanja rješenja u zemlji".
0 komentar(a)
Ažurirano: 09.06.2011. 08:19h

Republika Srpska ne može imati nikakve negativne implikacije zbog suđenja Ratku Mladiću u Haškom tribunalu, kao ni zbog odluke Vlade RS da odobri pomoć svim haškim optuženicima iz RS, izjavio je predsjednik RS Milorad Dodik.

"U konkretnom slučaju, radi se o pojedinačnoj odgovornosti, a ne o kolektivnoj. Stvari su veoma jasne - Haški tribunal ne sudi ni Srpskoj ni srpskom narodu i negativne posljedice ne mogu biti ni sada ni ubuduće", izjavio je Dodik za "Novosti".

Dodik je istakao da je dijalog RS i Evropske unije o neophodnosti korjenite reforme pravosuđa BiH veliki politički i diplomatski uspjeh.

"Brisel je tokom razgovora u potpunosti uvažio stavove i argumente RS o svim problemima u funkcionisanju domaćeg pravosuđa, čiji pristrasan i selektivan rad značajno otežava ukupne odnose u zemlji", rekao je Dodik.

On je dodao da su odmah uspjeli da "sa jasnom koncepcijom problem neobjektivnog i selektivnog pravosuđa BiH stave na dnevni red dijaloga sa EU".

Predsjednik RS je istakao da su ušli u "partnerski odnos sa Briselom, čime je prekinuta praksa nametanja rješenja u zemlji".

"Ne treba očekivati da će se stvari riješiti preko noći. Određeni uslovi treba da se ispune do avgusta, poslije čega će dijalog biti nastavljen", rekao je Dodik, dodajući da nije bilo pritisaka zbog referenduma.

"Nije bilo direktnog i klasičnog pritiska, ali je bilo učestalih upozorenja o mogućem djelovanju Kancelarije visokog predstavnika u BiH, što uopšte nisam doživio kao pritisak, niti smo se povinovali tome. Insistirali smo na dijalogu, i dobili ga", kazao je predsjednik RS.

Bonus video: