još bez odluke

Vučureviću produžen pritvor za još dva mjeseca

Poslije odluke beogradskog suda o molbama za izručenje koje treba da postanu pravosnažne, konačnu odluku će donijeti ministarka pravde Srbije Snežana Malović.
0 komentar(a)
Božidar Vučurević, Foto: Jutarnji.hr
Božidar Vučurević, Foto: Jutarnji.hr
Ažurirano: 08.06.2011. 12:27h

Ratnom gradonačelniku Trebinja Božidaru Vučureviću produžen je pritvor za još dva mjeseca odlukom krivičnog vanpretresnog vijeća Odjeljanja za ratne zločine Višeg suda u Beogradu, izjavila je portparol suda Dušica Ristić.

Prema njenim riječima, sud još nije odlučio o molbama za njegovo izručenje Hrvatskoj i Bosni i Hercegovini, jer je istražni sudija zatražio da mu se dostavi još neka dokumentacija neophodna za odluku.

Apelacioni sudu u Beogradu ukinuo je sredinom maja odluke Višeg suda u Šapcu o izručenju i produženju pritvora ratnom gradonačelniku Trebinja, jer smatra da nije bio stvarno nadležan za odlučivanje i naložio da o molbama Hrvatske i BiH za izručenje odluči Odjeljenje za ratne zločicne Višeg suda u Beogradu kao isključivo nadležan sud.

Poslije te odluke, Vučurević je iz pritvora u Šapcu prebačen u Okružni zatvor u Beogradu.

Hrvatsko tužilaštvo podiglo je 2008. godine optužnicu protiv Vučurevića zbog ratnog zločina protiv civila na dubrovačkom području i uništavanja kulturnih i istorijskih spomenika između 1991. i 1995. godine

Poslije odluke beogradskog suda o molbama za izručenje koje treba da postanu pravosnažne, konačnu odluku će donijeti ministarka pravde Srbije Snežana Malović.

Vučerević je uhapšen 4. aprila na graničnom prelazu Karakaj u Malom Zvorniku, na osnovu potjernice koju je za njim raspisala Hrvatska zbog ratnih zločina počinjenih tokom artiljerijskog gađanja Dubrovnika, a nedjelju dana kasnije je podnijela zahtjev za njegovo izručenje.

I Ministarstvo pravde BiH zatražilo je izručenje Vučurevića, jer se protiv njega vodi istraga zbog ratnih zločina u Trebinju.

Vučurević ima državljanstvo BiH. a 2008. podnio je Konzulatu Srbije u BiH zahtjev za dobijanje srpskog državljanstva koje nije dobio, a Hrvatskoj odnosno BiH bi mogao da bude izručen u skladu sa odredbama Evropske konvencije o ekstradiciji.

Hrvatsko tužilaštvo podiglo je 2008. godine optužnicu protiv Vučurevića zbog ratnog zločina protiv civila na dubrovačkom području i uništavanja kulturnih i istorijskih spomenika između 1991. i 1995. godine.

Preporučujemo za Vas