Hrvatska 1. jula 2013. godine ulazi u Evropsku Uniju?

Hrvatska treba da osigura podršku svih 27 članica EU, od kojih su neke rezervisane u vezi sa proširenjem.
65 pregleda 0 komentar(a)
Ažurirano: 07.06.2011. 14:25h

Predsjednik Europske komisije Žoze Manuel Baroso trebao bi da u petak preporuči zemljama članicama Evropske Unije završetak pregovora sa Hrvatskom, a u tim dokumentima biće uključen i ciljni datum pristupanja, 1. jul 2013. godine, piše britanski dnevnik Financial Times .

Zagreb bi nakon toga trebao da dobije jednoglasnu podršku 27 vlada EU, od kojih su neke rezervisane prema proširenju.

Konačni dogovor o ciljnom datumu pristupanja mogao bi biti finalizovan pred sastanak na vrhu evropskih vođa 23. i 24. juna.

Uspješan kraj zavisiće od stava nekoliko zemalja koje su se zalagale za oprez pri evropskom proširenju, prije svega Holandije.

Uspješan kraj zavisiće od stava nekoliko zemalja koje su se zalagale za oprez pri evropskom proširenju

Britanski dnevnik tvrdi da kritičari zamjeraju Hrvatskoj jer nije u potpunosti završila reformu pravosuđa i borbu sa organizovanim kriminalom.

Takođe, Hrvatskoj treba podrška svih 27 članica EU, a neke od njih su već izrazile suzdržanost što se tiče proširenja Unije. Njihova sumnjičavost rezultat je poteškoća sa Rumunijom i Bugarskom, zemljama koje su u EU ušle 2007., za koje se tvrdi da još uvijek nisu ispunila obećanja dana tokom pristupnih pregovora.

Odluka Komisije da postavi datum za hrvatsko pristupanje dvije godine unaprijed sugeriše da je ona uvjerena da će dobiti zeleno svjetlo vlada EU, ako ne 23. juna, onda kroz nekoliko mjeseci, piše FT.

Kosor srećna što su bliže cilju

Jadranka Kosor je kazala kako se veseli što je istorijski cilj Hrvatske sve bliže, ali uz napomenu da i dalje treba puno raditi.

"Stvari idu dobro, polako, korak po korak, centimetar po centimetar, metar po metar", kaže Kosor.

Barosov savjetnik: Hrvatska ulazi za dvije godine, a onda ni Srbija ne može biti ostavljena sa strane

Hrvatski pristupni pregovori prate se sa posebnom pažnjom i u Srbiji.

Kako piše hrvatski Index, u interesu Srbije je da Hrvatska što prije uđe u EU jer su uvjereni da ni oni nakon toga neće dugo ostati izvan evropskog bloka.

U interesu Srbije je da Hrvatska što prije uđe u EU jer su uvjereni da ni oni nakon toga neće dugo ostati izvan evropskog bloka.

"Politička stabilnost regije nezamisliva je bez Srbije. Hrvatska će postati punopravna članica EU najkasnije za dvije godine, a onda ni Srbija ne može biti ostavljena sa strane. Predsjednik Evropske komisije to jako dobro zna. Zato mislim da će Srbija prije kraja godine dobiti status kandidata i datum za početak pregovora", izjavio je za Blic Dušan Siđanski, savjetnik Žoze Manuela Barosa.

Bonus video: