Opozicija u Albaniji odbila Bašin izbor, traži međunarodnu pomoć

Opozicioni Lider Edi Rama ocijenio je kao "potpuno neprihvatljivu" odluku albanskog suda da proglasi Bashinu pobjedu na izborima 8. maja
0 komentar(a)
Edi Rama, Foto: Web
Edi Rama, Foto: Web
Ažurirano: 04.06.2011. 16:08h

Albanska opoziciona Socijalistička partija ponovo je odbila da prizna izbor kandidata vladajuće Demokratske stranke Ljuljzima Baše za gradonačelnika Tirane, i zatražila međunarodnu pomoć u rješavanju tog problema.

Opozicioni Lider Edi Rama ocijenio je kao "potpuno neprihvatljivu" odluku albanskog suda da proglasi Bashinu pobjedu na izborima 8. maja.

On je rekao da je jedino što preostaje "međunarodna ekspertiza" i zaprijetio da će odluka suda naići na "otpor bez presedana".

Spor je nastao kada je, prema preliminarnim rezultatima, na izborima za gradonačelnika pobijedio kandidat opozicione Socijalističke partije Edi Rama sa deset odsto glasova više, ali je posle žalbe vladajuće koalicije ustanovljeno da je njen kandidat Ljuljzim Baša pobijedio sa 81 glasom više.

Na to se žalila opozicija i ovo je trebalo da bude definitivna odluka suda o pobjedniku, prenosi Tanjug.

Godinama se ne slažu

Dvije vodeće stranke u Albaniji, vladajuća Demokratska partija premijera Salji Beriše i opoziciona Socijalistička partija Edija Rame, godinama ne mogu da nađu zajednički jezik oko ključnih pitanja u zemlji.

Socijalisti nisu priznali ni rezlutate parlamentarnih izbora koji su održani prije dvije godine, pošto smatraju da je premijer Beriša formirao vladu zahvaljujući pokradenim glasovima.

Taj odnos se u međuvremenu pretvorio u otvorenu netrpeljivost i dvojica političara, i pored nekoliko pokušaja posredovanja, ne mogu da se nađu za istim stolom.

Međunarodna zajednica je izrazila zabrinutost zbog ovakve situacije. Predsjednik delegacije Evropskog parlamenta za Zapadni Balkan Eduard Kukan je izjavio da su izbori u Albaniji pokazali da lideri partija u toj zemlji još nisu prevazišli političke probleme kako bi održali izbore koji bi bili u skladu sa međunarodnim standardima.

"Problemi koji su se desili poslije lokalnih izbora bacili su određenu sjenku na izborni proces. Ja se nadam da će albanski političari uskoro prevazići te probleme. Mislim da albanski građani zaslužuju bolje", izjavio je Kukan, koji je predvodio posmatračku delegaciju Evropskog parlamenta na lokalnim izborima u Albaniji.

Bonus video: