Oklijevanje Evrope omogućilo sprovođenje zločina na Balkanu

Tek decenijama kasnije Evropa shvatila da gašenje požara treba ponekad dopuniti i sa komponentom vojne intervencije
0 komentar(a)
Ratko Mladić, Foto: Rojters
Ratko Mladić, Foto: Rojters
Ažurirano: 04.06.2011. 10:47h

Oklijevanje, prije svega Evrope, da spriječi krvavi pokolj na Balkanu je vojskovođama omogućilo da na ratištu ostvaruju planove političkih vođa, idejnih očeva strategije etničkog čišćenja, piše danas ljubljansko Delo.

U komentaru povodom početka suđenja Ratku Mladiću u Hagu list piše da Mladićev oronuo izgled nije zbunio sudsko vijeće Tribunala.

"Slika usahlog starca kojeg je navodno pregazila podmukla bolest nije zaslijepila iskusnog Alfonsa Orija, sudiju sa najdužim stažom u tročlanom vijeću", piše Delo.

Lik usahlog starca kojeg je navodno pregazila podmukla bolest nije zaslijepila iskusnog Alfonsa Orija

Dnevnik dodaje da je Ori okrivljenog "suvo podsjetio da u Hagu ne brani svoju državu, kako je tvrdio Ratko Mladić, već da se pred sudijama našao pojedinac optužen za najteže zločine koje poznaje međunarodno pravo",

Sinonim nikad zacijeljenih rana

List dodaje da je u toku šesnaestogodišnjeg bjekstva, često uz pomoć ili barem znanje vlasti u Beogradu, general Mladić postao sinonim "nikada zacijeljenih rana, ne samo Bošnjaka i Hrvata, već i međunarodne zajednice" koja nije smogla da pravovremeno zaustavi savremenu Kravu bajku na brdovitom Balkanu.

Prema Delu, upravo je to oklijevanje, koje je odlikovalo prije svega Evropu, vojskovođama zaraćenih strana u BiH praktično omogućilo da na ratištu ostvaruju planove političkih vođa, idejnih očeva strategije etničkog čišćenja

Dodaje se da je tek decenijama kasnije Evropa shvatila da gašenje požara treba ponekad dopuniti i sa komponentom vojne intervencije.

Delo zaključuje da suđenje Mladiću, koje može ponegdje u Uniji izazvati zakašnjela osjećanja nelagodnosti zbog greški koje je dopustila, nije istovremeno i proces protiv pogrešnih poteza međunarodne zajednice u vrijeme raspada SFRJ.

Suđenje Mladiću je, kako ocijenjuje Delo, samo zaključni čin pravde koja je pred istek mandata Tribunala napokon postavila na optuženičku klupu, pored Gorana Hadžića koji je još u bjekstvu, "poslednjeg aktera za većinu Evropljana skoro zaboravljenog rata u srcu Balkana".

Bonus video: