U POSJETI HRVATSKOJ

Papa na glavnom zagrebačkom trgu s 20 hiljada mladih vjernika

"Čuli smo riječi podrške, nade, ohrabrenja, ljubavi i podrške", izjavila je Kosorova novinarima.
74 pregleda 0 komentar(a)
Ažurirano: 04.06.2011. 18:45h

Papa Benedikt XVI susreo se u Hrvatskom narodnom pozorištu (HNK) s oko 700 predstavnika hrvatskog javnog i vjerskog života nakon kojeg se uputio na bdenje s mladima na glavnom zagrebačkom Trgu bana Jelačića.

Tamo se, prema posljednjim informacijama, uprkos kiši okupilo više od 20.000 hiljada mladih vjernika.

Papu su putem do Trga pozdravljali brojni građani mašući zastavicama Hrvatske i Vatikana i glasnim klicanjem, a on im je mahao iz papamobila.

Benedikt XVI je gradskim ulicama prošao uz jake mjere bezbednosti, a u to vreme grad je nadletao i policijski helikopter.

U vreme dolaska na glavni trg okupljeni su uzvikivali "Papa, papa", "Benedikte, Benedikte" i "Papa mi te volimo", a ispred velike bine dominirao je transparent s istom porukom.

Na velikoj bijeloj bini na Trgu s koje će se Benedikt XVI obratiti mladima dominira stilizovana je bijela golubica raširenih krila.

Došli su mladi iz cijele Hrvatske, ali i iz susjednih država.

Odvojeno sa Josipovićem i Kosorovom

Papa Benedikt Šesnaesti u Zagrebu je odvojeno razgovarao sa hrvatskim predsjednikom Ivom Josipovićem i premijerkom Jadrankom Kosor, ali su ti razgovori bilizatvoreni za javnost i nije bilo izjava za novinare.Premijerka Hrvatske Jadranka Kosor izjavila je ranije danas, prilikom dočeka pape Benedikta Šesnaestog, da je njegova posjeta veliki događaj za Hrvatsku koja je time "osnažena"."Čuli smo riječi podrške, nade, ohrabrenja, ljubavi i podrške", izjavila je Kosorova novinarima.

Poslije svečanog dočeka, papa se sastao sa predsjednikom Ivom Josipovićem sa kojim je u predsjedničkom kabinetu razgovarao u četiri oka, a zatim i sa premijerkom u Apostolskoj nuncijaturi na zagrebačkom Ksaveru.Papa Benedikt poklonio je i Ivu Josipoviću kopiju Kodeksa muzike iz Vatikanske biblioteke, a on je od hrvatskog predsjednika dobio repliku svirale sa orgulja u Lepoglavi, izgrađenih 1649. godine. Josipović je papu upoznao i sa članovima svoje porodice - suprugom Tatjanom i kćerkom Lanom.I hrvatska premijerka upoznala je papu sa svojim sinom Lovrom.

Troškove će podijeliti država i crkvaPredsjednik Josipović je istakao da posjeta pape dolazi u važnom trenutku kada Hrvatska slavi 20. godina nezavisnosti i kada su pri kraju pristupni pregovori s EU.On je rekao da, iako nije vjernik, sa vjernicima dijeli iste vrijednosti poput pravde i pravednosti što je u osnovama njegove unutrašnje politike, dok je u temelju međunarodne politike "oprost i pomirenje među narodima".Mjere bezbjednosti u gradu podignute su na najviši nivo, a uži centar grada gotovo je blokiran. Grad se obezbeđuje sa zemlje i iz vazduha,

a najmanje dva helikoptera nadlijeću grad.Zatvorene su sve trgovine, ugostiteljski objekti i institucije oko Trga bana Jelačića, na kojem će papa večeras održati bdenje sa mladima.Posjeta pape Hrvatsku će koštati oko dva miliona eura, što će podijeliti država i crkva.Papa je već dva puta posjetio Hrvatsku, ali u vrijeme kada je bio kardinal. Njegov prethodnik Jovan Pavle Drugi Hrvatsku je posjetio čak tri puta, a u Zagrebu se ističe da i posjeta Benedikta potvrđuje da Vatikan drži do odnosa sa Hrvatskom i Hrvatima.

Galerija

Preporučujemo za Vas