Kosovo uvodi vize za zemlje iz kojih dolaze izbeglice

Rusija i Kina biće među zemljama prema kojima će se uspostaviti vizni režim za ulazak na Kosovo.
57 pregleda 0 komentar(a)
Ažurirano: 04.06.2011. 09:33h

Kosovo će početi sa uspostavljanjem viznog režima za zemlje iz kojih najviše dolaze izbjeglice, piše prištinski "Koha Ditore".

Rusija i Kina biće među zemljama prema kojima će se uspostaviti vizni režim za ulazak na Kosovo i to ne zbog nepriznavanja nezavisnosti Kosova, već zbog toga što se smatraju zemljama iz kojih pristižu izbjeglice, rekli su izvori ovog dnevnika.

Na listi zemalja za koje se razmatra mogućnost uspostavljanja viza su i neke zemlje istočne Evrope, Afrike, Azije i Latinske Amerike, uključujući i pojedine zemlje koje su priznale nezavisnost Kosova.

Granice Kosova će ostati otvorene za građane Evropske unije, svih zemalja regiona, Sjedinjenih Američkih Država i zemalja u razvoju.

Zvanično, Ministarstvo inostranih poslova Kosova nije potvrdilo ovu informaciju. Zamjenik ministra Ibrahim Gaši je rekao da je kratko vrijeme na toj poziciji i da nije siguran da može da odgovori na ovo pitanje.

Od 1999. godine na Kosovu nije sprovođen vizni režim, podsjeća "Koha Ditore".

Stanovnici Kosova mogu da putuju bez viza samo u Albaniju, Makedoniju, Crnu Goru i Tursku.

U martu ove godine vlada je odobrila formiranje radne grupe koja će analizirati situaciju i države prema kojima će se uspostaviti vizni režim u skladu sa kriterijumima EU.

Međutim, kako se navodi, Kosovo ima dva problema u tom pravcu - nedostatak konzularne mreže u raznim zemljama svijeta i nema vizni koordinacioni centar.

Svaki strani državljanin može boraviti na Kosovu samo 90 dana i poslije toga mora da se prijavi Direktoratu za strance u Policiji Kosova, u suprotnom se njegov boravak na Kosovu smatra nelegalnim.

Bonus video: