Sud prihvatio sporazum Osmana Šege o priznanju krivice

Sporazumom je predviđeno da mu bude izrečena kazna zatvora do pet godina, zbog zločina počinjenih 1993. godine nad zarobljenim civilima hrvatske nacionalnosti.
0 komentar(a)
Ažurirano: 03.06.2011. 07:24h

Sud Bosne i Hercegovine prihvatio je sporazum o priznanju krivice koji je Osman Šego, optuženi za ratne zločine u Bugojnu, postigao sa Tužilaštvom BiH, a izricanje presude zakazano je za srijedu.

Sporazumom je predviđeno da mu bude izrečena kazna zatvora do pet godina, zbog zločina počinjenih 1993. godine nad zarobljenim civilima hrvatske nacionalnosti u Bugojnu, prenijela je sarajevska štampa.

Šego, bivši pripadnik vojne policije 307. brigade Armije Republike BiH (ARBiH), priznao je da je u julu 1993. godine učestvovao i pomogao u djelima ubistva, mučenja i prisiljavanja na rad Hrvata koji su bili zatvoreni na više lokacija u Bugojnu.

Za zločine u Bugojnu u martu 2011. Sud BiH osudio je prvostepenom presudom na 11 godina zatvora Aliju Osmića, dok je Enesu Handžiću, nakon sklapanja sporazuma o priznanju krivice za zločin protiv civilnog stanovništva počinjen na području Bugojna, izrečena kazna zatvora u trajanju od osam godina.

Bonus video: