Ratko Mladić odbio da se izjasni o optužnici

Na poziv sudije Alfonsa Orija iz Holandije Mladić je potvrdio svoj identitet rekavši "Ja sam general Ratko Mladić"
58 pregleda 0 komentar(a)
Ažurirano: 03.06.2011. 10:20h

Bivši ratni komandant Vojske Republike Srpske Ratko Mladića odložio je na početku suđenja u Haškom sudu izjašnjavanje o krivici.

Novo ročište o izjašnjavanju zakazano za 4. jul.

Mladić je, na poziv sudije Orija potvrdio svoj identitet rekavši "Ja sam general Ratko Mladić", a na pitanje da li je u stanju da prati postupak na jeziku koji razumije Mladić je, govoreći otežano, odgovorio: "Razumijem maternji jezik srpski, razumijem makedonski jezik, ostale ne razumijem."

Mladić je optužnicu nazvao "gnusnom".

"Meni treba više od mjesec", rekao je on, odgovarajući na pitanje da li želi da odloži izjašnjavanje o optužnici.

Mladić je izveden pred sudiju da se izjasni o krivici po tačkama optužnice koja ga tereti za genocid i zločine protiv čovječnosti nad nesrbima u BiH, 1992-95.

On se pojavio u sudnici nešto posle 10.00 u sivom odijelu i kravati sa kačketom na glavi, mršaviji nego na posljednjim dostupnim snimcima od prije više od 10 godina.

Prije nego što je zauzeo mjesto, salutirao je.

Treba mu vremena da razmisliPošto je odgovorio na pitanja o datumu i mjestu rođenja, Mladiću su pročitana njegova prava, nakon čega je, na pitanje da li ih je razumio, Mladić rekao:

"Gospodine sudija ja sam teško bolestan čovjek.. Meni treba malo duže vremena da razmislim. Budite strpljivi sa mnom".Na pitanje da li je pregledao kopiju optužnice Mladić je rekao da je "pogledao" tri fascikle koje su mu donijete, ali da nije čitao šta u njima piše, što je potvrdio i njegov privremeni advokat.

Na pitanje sudije da li želi da mu bude pročitana cijela optužnica ili samo dio, Mladić je odgovorio da ne želi da mu se čita optužnica "ni u jednoj rečenici".

Sudija Alfons Ori rekao je zatim da će dati rezime optužnice koja tereti optuženog Mladića u 11 tačaka.

Broj tačaka smanjen sa 15 na 11Druga izmijenjena i dopunjena optužnica, koja je juče postala operativna, Mladića u 11 tačaka tereti za genocid, zločin protiv čovječnosti i kršenja zakona i običaja ratovanja u BiH od 1992. do 1995. Kao i u predmetu protiv Radovana Karadžića, broj tačaka optužnice redukovan je sa 15 na 11, optužba za saučesništvo u genocidu je povučena. Tačka optužbe za genocid podijeljena je na dvije - prva se odnosi na Srebrenicu, a druga na osam opština BiH: Bratunac, Foču, Ključ, Kotor Varoš, Prijedor, Sanski Most, Vlasenicu i Zvornik.

Po proceduri, vijeće ili sudija obavještavaju zatim optuženog da će on u roku od 30 dana od prvog istupanja na sud biti pozvan da se izjasni da li je ili nije kriv po svakoj od tačaka optužnice. Ako to zatraži, optuženi može odmah da se izjasni o krivici po jednoj ili više tačaka optužnice.

Ukoliko se optuženi ne izjasni o krivici ni na prvom ni na ponovnim istupanjima pred sud, u njegovo ime se navodi da se izjašnjava da nije kriv.

Galerija

Bonus video: