Ustavni sud Srbije zabranio rad Nacionalnog stroja

Utvrđeno je da "Nacionalni stroj" tajno udruženje čije je djelovanje zabranjeno saglasno Ustavu Srbije
357 pregleda 0 komentar(a)
nacionalni stroj, Foto: Blic
nacionalni stroj, Foto: Blic
Ažurirano: 02.06.2011. 17:34h

Ustavni sud Srbije odlučio je da zabrani rad organizacije "Nacionalni stroj", objavljeno je na sajtu tog suda (www.ustavni.sud.rs)

Utvrđeno je da "Nacionalni stroj" tajno udruženje čije je djelovanje zabranjeno saglasno Ustavu Srbije.

Sud je zabranio toj organizaciji da djeluje, promoviše i širi svoje programske ideje i ciljeve.

Takođe, sud je zabranio upis "Nacionalnog stroja" u registar udruženja.

Kako je navedeno u odluci, sud je utvrdio da su državni organi i organizacije dužni da u okviru svojih nadležnosti preduzmu mjere radi sporovođenja odlke o zabrani "Nacionalnog stroja".

Prijedlog za zabranu rada "Nacionalnog stroja" podnijelo je Republičko javno tužilaštvo, a uvršten je u dnevni red sjednice, nakon što je Ustavni sud 19. maja odložio raspravu i odlučivanje u tom predmetu.

Odlučivanje o zahtjevu za zabranu neonacističke organizacije "Nacionalni stroj" bilo je odloženo, jer je konstatovano da postoji potreba da se u tom predmetu rasprave još neke bitne činjenice.

U prijedlogu zabrane "Nacionalnog stroja" navedeno je da ta grupa djeluje kao tajna organizacija koja svoje djelovanje koristi za izazivanje nacionalne i vjerske mržnje, suprotno Ustavu Srbije.

U novembru 2005. godine 15 aktivista te neregistrovane neonacističke organizacije upali su na antifašističku tribinu na Filozofskom fakultetu u Novom Sadu i vrijeđali prisutne povicima "Komunistički retardi", "Ustaše sluge" i "Jevrejske svinje".

Bonus video: