U Hrvatskoj najavljen protest protiv pape

Policija je do sada zbog neprimjerenog pisanja na fejsbuku pretresla kuću jednom mladiću iz okoline Zadra i protiv njega podnijela krivičnu prijavu.
0 komentar(a)
Benedikt XVI, Foto: Wikipedia
Benedikt XVI, Foto: Wikipedia
Ažurirano: 31.05.2011. 10:27h

Posjeta pape Benedikta XVI Hrvatskoj proći će u znaku protesta koje najavljuju pojedine nevladine organizacije zbog razbacivanja narodnog novca na spektakle dočeka jednog čoveka.

Policija je do sada zbog neprimjerenog pisanja na fejsbuku pretresla kuću jednom mladiću iz okoline Zadra i protiv njega podnijela krivičnu prijavu.

Udruženja građana za zaštitu ljudskih prava "David" pozvalo je građane na antipapin protest koji će se održati u petak, dan uoči posjete, na Cvjetnom trgu u Zagrebu.

Kako navode u pozivu, demonstriraće se zbog neodgovorne vlasti koja štedi na narodu a razbacuje se narodnim novcem na spektakle dočeka jednog čoveka, kao i rastrošnosti i osionog ponašanja Katoličke crkve koja gradi velelepne palate i živi raskošno i bogato, ne od rada svojih ruku već od nameta narodu i državi.

Protestvovaće se protiv nemoralnog i neetičkog ponašanja sveštenstva koje podstiče narod na netrpeljivost i mržnju prema svemu što nije katoličko, zbog mnogih skandala i zločina katoličkog sveštenstva protiv čovječnosti učinjenih u prošlosti i sadašnjosti, kao i nepoštovanja ljudskih prava na međunarodnom nivou.

Portparol zadarske policije Elis Žodan izjavio je za indeks.hr da su protiv 22-godišnjeg Stipe I. podnijeli kaznenu prijavu za rasnu i drugu diskriminaciju, jer je na Fejsbuku pisao navodno prijeteće poruke protiv Pape, kao da je "bijednik i odvratno đubre".

Policija je prije nekoliko dana pretresla njihovu porodičnu kuću i u njoj našla neprijavljeno oružje, ali nije ulazila u detalje i razloge postupaka.

"U ovom slučaju suspendujemo interes javnosti da to sazna, jer nam je boravak pape bezbjednosno pitanje broj jedan", izjavio je Žodan.

Bonus video: