Odbijena žalba na rješenje o izručenju Ratka Mladića

Sud je odbio žalbu zastupnika bivšeg komandanta Vojske Republike Srpske Ratka Mladića na odluku o ispunjenosti uslova za izručenja Mladića Haškom tribunalu.
0 komentar(a)
Ratko Mladić, Foto: Rojters
Ratko Mladić, Foto: Rojters
Ažurirano: 31.05.2011. 12:27h

Sud je odbio žalbu zastupnika bivšeg komandanta Vojske Republike Srpske Ratka Mladića na odluku o ispunjenosti uslova za izručenja Mladića Haškom tribunalu, rekla je agenciji Beta portparolka Višeg suda u Beogradu Dušica Ristić.Rješenje o odbijanju žalbe biće dostavljeno ministarstvu pravde Srbije, koje treba da donese konačnu riječ, odnosno nalog za izručenje Ratka Mladića Haškom tribunalu za ratne zločine.Optužnicom suda, Mladću se na teret u 11 tačaka stavljaju genocid, zločini protiv čovječnosti nad nesrbima i kršenja zakona i običaja rata tokom rata u BiH 1992-95.U dvije tačke, Mladić je optužen za genocid, u ostalih devet na teret mu stavljaju progon, istrebljenje, ubistva, deportaciju, prisilno premještanje, terorisanje i nezakoniti napadi na civile i uzimanje talaca.Prvu optužnicu protiv Mladića zbog genocida nad 7.000 Muslimana u Srebrenici, Tribunal je podigao 25. jula 1995, ali je on bio bjegunac do 26. maja, kada su ga vlasti Srbije uhapsile u Lazarevu kod Zrenjanina.Mladić je 26. maja nakon hapšenja odveden u sjednište Bezbjednosno-informativne agencije, a odatle u Specijalni sud gdje je saslušan i gdje je odbio da primi optužnicu.Sud je donio odluku da su ispunjeni uslovi za izručenje Mladića Haškom tribunalu na šta se njegov advokat žalio zbog Mladićevog zdravstvenog stanja, ali je žalba odbijena.

Žalba na rješenje o izručenju Mladića

Žalba na rješenje o ispunjenosti uslova za izručenje haškog optuženika Ratka Mladića Tribunalu stigla je prije podne u Specijalni sud, potvrđeno je agenciji Beta u tom sudu.

Zastupnik haškog optuženika Ratka Mladića, advokat Miloš Šaljić je žalbu poslao juče oko 17.30 poštom, a u njoj je naveo da se Mladiću ne može suditi zbog bolesti, kao i da iz tog razloga ne trebalo ni da bude izručen Haškom tribunalu.

"Bolesnom čovjeku se ne može suditi", rekao je on i ponovio da je Mladićevo zdravstveno stanje veoma loše.

Mladićev advokat : Predao sam nalaz ljekara koji može da izmijeni situaciju

Zastupnik haškog optuženika Ratka Mladića, advokat Miloš Šaljić izjavio je da je predao istražnom sudiji novi ljekarski nalaz o Mladićevom zdravstvenom stanju koji bi, kako je kazao, mogao bitno da izmijeni cjelokupnu situaciju.Šaljić je novinarima ispred Specijalnog suda rekao da se radi o periodu od prije dvije godine i da je nalazom utvrđeno teško oboljenje."Ne mogu da govorim o nalazu. Dostavljen je anonimnim putem, ali iz obavještenih izvora i istražni sudija će ga provjeriti", naveo je on.

"Ne mogu da govorim o nalazu. Dostavljen je anonimnim putem, ali iz obavještenih izvora i istražni sudija će ga provjeriti", naveo je on.

"U zahtjevu Tužilaštva je riječ o složenoj temi na koju Mladić ne može da odgovori, a zahtjev za saslušanje vezan za ubistvo vojnika je nebuloza o kojoj nema šta da se govori", kazao je advokat.

On je dodao da je prihvaćen zahtjev za saslušanje njegovog klijenta u vezi predmeta Mladićeve supruge Bosiljke o držanju oružja u njihovoj kući.Šaljich je rekao i da će sudsko vijeće, ukoliko žalba na rješenje o odluci da se Mladić izruči Hagu stigne prijepodne u Specijani sud, o tome raspravljati do kraja radnog vremena.Advokat je potvrdio da je Mladić posjetio ćerkin grob i da je zadovoljan što mu je to omogućeno i dodao da se nije vidio sa njim poslije toga.Šaljić je rekao i da još nije dobio odgovor na zahtjev da nezavisni tim ljekara pregleda Mladića, kao i da se "raspravlja" o pravnom timu koji će ga zastupati u Hagu.

Ratko Mladić obišao ćerkin grob

Haški optuženik Ratko Mladić obišao je kćerkin grob na Topčiderskom groblju, nakon čega je vraćen u pritvorsku jedinicu prenosi Radiotelevizija Srbije (RTS).RTS je prikazala snimak policijskih vozila koja su nešto poslije šest časova napustila Specijalni sud u Beogradu.Ana Mladić je u martu 1994. godine pronađena mrtva u porodičnoj kući u beogradskom naselju Banovo brdo.

Po zvaničnoj verziji ona je izvršila samoubistvo hicem iz očevog pištolja.

Bonus video: