Mladić hoće da mu svjedoče Bil i Hilari Klinton

Sudija je obećao da će unuci danas moći da ga posete, to bi mu mnogo značilo, kaže advokat Šaljić
0 komentar(a)
Bil Klinton, Foto: Savo Prelević
Bil Klinton, Foto: Savo Prelević
Ažurirano: 30.05.2011. 08:30h

Advokat haškog optuženika Ratka Mladića rekao je da Mladić želi za svjedoke na suđenju bivšeg američkog predsjednika Bila Klintona i njegovu suprugu Hilari Klinton, državnu sekretarku SAD.

"Darko (Mladićev sin) i ja smo pokušali da razgovaramo sa njim o određivanju pravnog tima, ali smo odustali, budući da se sa njim zaista ne može razgovarati", rekao je Mladiće advokat Miloš Šaljić.

On je kazao da Mladić pominje kako će pozvati da na njegovom suđenju svjedoče penzionisani američki general Vesli Klark i švedski političar Karl Bilt, kopredsjedavajući Dejtonske mirovne konferencije 1995. godine.

Šaljić kaže da je Mladić "osetljiv i na pomen njegovih unuka".

"Sudija je obećao da će unuci danas moći da ga posete, to bi mu mnogo značilo", kaže Šaljić.

Žalba danas?

Rok za podnošenje žalbe na rješenje o ispunjenosti uslova za izručenje Mladića Haškom tribunalu ističe danas.

Šaljić najavio je da će žalbu na to rješenje uložiti poslednjeg dana roka, i da će je sudu najvjerovatnije poslati poštom.

Kada žalba stigne u sud, o njoj će odlučivati krivično vanpretresno vijeće od troje sudija, koje u roku od tri dana treba da donese odluku.

Ukoliko sudsko vijeće odbije žalbu, rješenje o izručenju će postati pravosnažno i biće prosleđeno na potvrdu Ministarki pravde, koja će dati konačnu riječ o izručenju Mladića Tribunalu u Hagu.

Rješenje o ispunjenosti uslova za izručenje Mladića u petak je donio istražni sudija Odeljenja za ratne zločine Višeg suda u Beogradu, podsjeća Tanjug.

Mladić je uhapšen 26. maja, i od tada se nalazi u pritvorskoj jedinici Specijalnog suda u Beogradu dok se ne steknu uslovi za njegovu ekstradiciju Hagu.

Bonus video: