U neredima u Beogradu povrijeđeno 10 građana i 26 policajaca

Na skupu su prisutni i aktivisti Obraza, među kojima i Mladen Obradović, osuđen na zatvorsku kaznu zbog nereda tokom Parade ponosa oktobra 2010. godine
0 komentar(a)
Ažurirano: 30.05.2011. 06:48h

U sinoćnjim neredima u Beogradu tokom mitinga Srpske radikalne stranke povrijeđeno je 10 građana i 26 policajaca, a privedeno je 111 osoba, od kojih su 37 maloljetnici, saopšteno je iz Informativne službe Ministarstva unutrašnjih poslova.

Ljekarsku pomoć zatražilo je 10 građana i 26 policajaca, a oštećeno je šest objekata i pet vozila policije.

Među privedenima je 17 pripadnika ekstremne grupe "1389".

Prekinut miting u Beogradu zbog sukoba demonstranata i policije

Demonstranti okupljeni na protestu Srpske radikalne stranke sukobili su se oko sinoć 21 sat sa policijom na koju bacaju kamenice, flaše i petarde, a reporter agencije Beta je vidio najmanje jednog povrijeđenog policajca.Zbog tuče miting je prekinut i na binu je izašao potpredsjednik SRS Dragan Todorović koji je pozvao okupljene na mir i da svi sjednu na pod dok se situacija ne smiri.

Sukob je počeo oko 20.45 kada je nekoliko desetina demonstranata napalo policiju

Sukob je počeo oko 20.45 kada je nekoliko desetina demonstranata napalo policiju na uglu Bulevara Kralja Aleksandra i Kneza Miloša.

Dvojica učesnika protesta primljena su oko 21.30 u Urgentni centar zbog zadobijenih povreda, rečeno je Tanjugu u toj zdravstvenoj ustanov.

Zastave SRS i Srbije

Više hiljada građana okupilo se na protestu Srpske radikalne stranke (SRS) na platou ispred Doma narodne skupštine zbog hapšenja haškog optuženika Ratka Mladića, javlja Beta.

"Nisu nam protivnici izlozi i kontejneri"

Na početku mitinga govorio je zamjenik predsjednika SRS Dragan Todorović, a pročitano je i pismo Vojislava Šešelja, a učesnicima skupa obratila se i glumica Ivana Žigon, prenosi RTS.

"Saradnja sa Hagom je samoubilačka i večerašnji miting biće skup protiv takve politike"

Uoči mitinga, potpredsjednik SRS-a Zoran Krasić rekao je da nije planirana protestna šetnja i najavio da će na skupu govoriti najviši predstavnici SRS-a i gosti.

"SRS ne priziva nemire, jer toj stranci nisu politički protivnici izlozi i kontejneri nego SAD, Velika Britanija, NATO i EU", rekao je Krasić.

Potpredsjednik SRS-a ocijenio je da, poslije izručenja Mladića Hagu, Srbiji neće biti bolje, jer predstoje novi uslovi, i kritikovao vlast zbog takvog poteza, navodeći da "samo ispunjava haške i briselske naloge".

"Saradnja sa Hagom je samoubilačka i večerašnji miting biće skup protiv takve politike koju želimo da osudimo", rekao je Krasić i pozvao građane da u što većem broju dođu na skup.

Šešelj optužio Tomislava Nikolića i Aleksandra Vučića

"Tražimo smjenu Borisa Tadića i njegovog marionetskog režima. Hapšenje Ratka Mladića pomogli su i čelnici Srpske napredne stranke, Tomislav Nikolić i Aleksandar Vučić", poručio je Vojislav Šešelj u pismu koje je pročitao njegov sin.

"Protestujemo i protiv režima Borisa Tadića"

Prisutnima se u ime Srpske radikalne stranke obratila funkcionerka ove stranke Lidija Vukićević.

"Okupili smo se ovdje da izrazimo svoj protest protiv sramnog hapšenja srpskog heroja Ratka Mladića i njegovog izručenja antisrpskom Haškom tribunalu.

Protestujemo i protiv režima Borisa Tadića. On to može da čini u svoje ime, ali ne u ime Srbije i srpskog naroda", rekla je Lidija Vukićević.

"Moj otac je branilac svog i drugih naroda"

Sin haškog optuženika Ratka Mladića, Darko, izjavio je na protestu da njegov otac nije ratni zločinac već borac za slobodu svog naroda i okupljenjima poručio da skup treba da protekne mirno.

"Ne smijemo dozvoliti da nam nepismeni zapadnjaci pišu istoriju"

Ratko Mladić će zaplakati kad čuje kako je bilo na protestu

Darko Mladić je optužio vlast u Srbiji da ne poštuje zakone koje je sama napisala i da želi da isporuči njegovog oca Hagu uprkos tome što je teško bolestan i što ne može da prati suđenje.

Okupljeni su ga tokom govora pozdravljali sa "Darko Srbine" i uzvikivali ime Ratka Mladića

Darko je sav u suzama, pozdravljen burnim aplauzom, rekao da danas u Beogradu leži čovjek koji je spriječio novi genocid u Jasenovcu.

"Danas tamo gdje nema srpske države, nema ni Srba", rekao je i pozvao sve strane generale da dođu i kažu da Mladić nije zločinac.

Bonus video: