Istraživanja: I Hrvati i Srbi vjeruju da je Mladić uhapšen samo zbog EU

Rezultati istraživanja pokazuju i kako ratnog zločinca Ratka Mladića 51 odsto Srba smatra herojem.
64 pregleda 0 komentar(a)
Ratko Mladić, Foto: Rojters
Ratko Mladić, Foto: Rojters
Ažurirano: 29.05.2011. 07:51h

Hapšenje Ratka Mladića je u Hrvatskoj i Srbiji sasvim drugačije prihvaćeno. Ono u čemu su saglasne obje strane, je da je akcija hapšenja obavljena upravo sada kako bi Srbija dobila status kandidata za članstvo u Evropsku uniju, rezultati su istraživanja hrvatske Nove TV, koje je napravila agencija Ipsos Puls. Istraživanje je obuhvatilo ispitanike u dvije zemlje, Hrvatskoj i Srbiji.

U navode predsjednika Srbije, Borisa Tadića, da su gluposti tvrdnje da su službe u Srbiji godinama znale gdje je Mladić, i sada ga uhapsile, njegovi sugrađani, prema dobijem rezultatima, ne vjeruju. Tako 56 odsto ispitanih građana Srbije smatra kako su Mladiću tajne službe pomagale u skrivanju, a samo 24 odsto misli kako službe nisu znale gdje se skriva. Ne zna njih 20 odsto.

Hrvati još manje vjeruju u nevinosti srbijanskih tajnih službi. 81 odsto građana je mišljena da je Mladić imao zaštitu tajnih službi. Njih 5 odsto misli kako službe nisu imale saznanja gdje je Mladić. Ne zna njih 13 odsto.

Mlađi građani Srbije, oni sa srednjim ili fakultetskim obrazovanjem, te oni iz Beograda, u većoj mjeri smatraju kako su srbijanske tajne službe pomagale Mladiću u 'sakrivanju'.

Rezultati istraživanja pokazuju i kako ratnog zločinca Ratka Mladića 51 odsto Srba smatra herojem. Njih 45 odsto smatra da je njegovo hapšenje bilo u interesu Srbije. Najviše Srba isto kao i Hrvata misli da hapšenje neće imati nikakvog uticaja na buduće odnose zemalja regije.

Ispitanici iz obje zemlje smatraju da će Mladić biti osuđen za zločine. Više od polovine ispitanika u Srbiji, 53 odsto, smatra da će kazna biti veća od zaslužene. Hrvati, njih 35 odsto, ne dijele to mišljenje - prema njima, Mladić će dobiti kaznu, ali će ona biti blaga.

Bonus video: