skupovi podrške

Špijuniranje porodice i pomagača dovelo do Mladića

Do mjesta skrivanja Ratka Mladića došlo se praćenjem osumnjičenih pomagača i članova porodice, izjavili su zvaničnici.
0 komentar(a)
Ažurirano: 26.02.2019. 13:06h

Srpske vlasti su pojačale mjere bezbjednosti uoči nacionalističkog skupa protiv izručenja Ratka Mladića Haškom tribunalu.

Ekstremne desničarske grupe su pozvale svoje pristalice, uglavnom fudbalske huligane, da se pridruže mitingu koji je za sjutra zakazan ispred parlamenta u centru Beograda. Miting, u organizaciji Srpske radikalne stranke, smatra se testom da li Mladić i dalje uživa podršku naroda nakon 16-godišnjeg bjekstva, navodi agencija Asošiejtid pres.

„Dodatna pažnja je usmjerena na ekstremističke grupe ovih dana, rekao je ministar policije Ivica Dačić.

„Preduzimamo mjere da spriječimo eskalaciju ekstremističkog ponašanja.“

Kazao je da će policija pažljivo pratiti skup zakazan za sjutra, ali je naglasio da je „situacija u Srbiji stabilna“.

Špijuniranje porodice i pomagača dovelo do Lazareva

Do mjesta skrivanja Ratka Mladića došlo se praćenjem osumnjičenih pomagača i članova porodice, izjavili su zvaničnici.

„Uspostavili smo nekoliko pravaca za koje smo očekivali da će nas dovesti do Mladića: njegove ratne drugove, grupu bosanskih Srba koja boravi u Srbiji a bila je povezana sa njim u prošlosti, i njegovu porodicu,“ rekao je Rasim Ljajić, predsjednik Nacionalnog savjeta za saradnju s Haškim tribunalom.

„Jedan od tih tragova nas je na kraju odveo do Mladića.“

Bezbjednosni zvaničnici koji prate komunikaciju Mladićevih pomagača otkrili su prije nekoliko nedjelja koji članovi porodice mu pomažu u skrivanju, kazao je juče zvaničnik upućen u akciju hapšenja.

Ljajić je rekao da je prije nekoliko godina dobio dojavu o Mladićevom boravištu, koja je dovela do iste kuće u kojoj je Mladić uhapšen

Ljajić je rekao da je prije nekoliko godina dobio dojavu o Mladićevom boravištu, koja je dovela do iste kuće u kojoj je Mladić uhapšen, prenio je Rojters.

„Jedan čovjek je nazvao i tražio da priča sa mnom. Rekao je da je u selu blizu Zrenjanina vidio plavi 'folksvagen' sa tim i tim registarskim tablicama i da misli da je u njemu vidio Mladića,“ rekao je Ljajić.

„Sve sam to prenio bezbjednosnim agencijama koje su nastavile da tragaju. Ali, ostali su praznih ruku.“

Kao akcija lociranja Bin Ladena

Zvaničnik koji je želio da ostane anoniman rekao je Rojtersu da su srpski agenti nedavno znali da stežu obruč oko Mladića kada su primijetili da je jedan od osumnjičenih pomagača više puta telefonirao i išao u selo Lazarevo na sjeverozapadu Srbije.

„Znali smo da se nešto dešava i da bismo ga uskoro mogli uhvatiti,“ rekao je. „Potom smo pojačali nadzor tog osumnjičenog i on nas je odveo do generala.“

On je operaciju uporedio sa metodama koje je koristila američka obavještajna služba u lociranju Osame bin Ladena u Pakistanu.

„Praćenje elektronske komunikacije je bilo ključno. Takođe smo smanjili broj operativaca koji učestvuju u akciji kako bismo minimizirali vjerovatnoću da dođe do curenja,“ rekao je.

Pregledala ga Slavica Đukić-Dejanović

Predsjednica Skupštine Srbije Slavica Đukić-Dejanović rekla je juče agenciji Beta da je kao ljekar „obavila pregled haškog optuženika Ratka Mladića“ ali da o tome ne može da iznosi detalje, prenijela je Beta.

Đukić-Dejanović, koja je neuropsihijatar i profesor kragujevačkog Medicinskog fakulteta, rekla je da „zbog profesionalne ljekarske tajne ne može da iznosi detalje“.

Nezvanično, Slavica Đukić-Dejanović je oko dva sata razgovarala s Mladićem.

“Obavila sam razgovor kao neuropsihijatar s pacijentom", rekla je ona i dodala da je otišla da pregleda Mladića po procjeni Specijalnog suda za ratne zločine.

Tražio je da ga pregledaju samo određeni ljekari, među kojima je i Đukić-Dejanović.

Mladićev sin je rekao da je njegov otac previše bolestan da bi bio predat haškim tužiocima.

Đukić-Dejanović, koja je neuropsihijatar i profesor kragujevačkog Medicinskog fakulteta, rekla je da „zbog profesionalne ljekarske tajne ne može da iznosi detalje“

Međutim, zvaničnik beogradskog Specijalnog suda rekao je da je Mladić u relativno dobrom stanju. „Poslali smo su televizor i jagode i uspostavili dobru komunikaciju sa njim.“

Darko Mladić, koji traži da njegov otac bude prebačen na VMA, juče je ocijenio da on trenutno nije sposoban da bude procesuiran jer nije potpuno u stanju da shvati situaciju u kojoj se nalazi.

„Cilj porodice nije da se odlaže njegovo prebacivanje u Hag, ali smatramo da bi prije toga trebalo da se utvrdi njegovo realno zdravstveno stanje i da mu je potrebno psihičko liječenje", rekao je Darko Mladić novinarima nakon dvočasovne posjete ocu u pritvorskoj jedinici Specijalnog suda.

Darko Mladić je nosio prsten svog oca koji je, prema nezvaničnim medijskim navodima, poslužio policiji da ga identifikuje.

Želi da se odmori prije puta u Hag

Mladićev advokat je rekao da bivši komandant vojske RS zna da će biti izručen Hagu „ali da bi želio da se prvo malo odmori“.

Miloš Šaljić je najavio da će se sjutra žaliti na odluku o Mladićevom izručenju Hagu redovnom poštom.

Srpski mediji su prenijeli da je Mladić pred istražnim sudijom govorio o svojim bolestima i napomenuo da je „jednom nogom u grobu”. Ali nešto kasnije se raspitivao kako može da uči engleski jezik zbog postupka koji ga čeka u Međunarodnom sudu u Hagu.

Prema riječima njegovog advokata, izrazio je želju da ga posjete „stari prijatelji - novinarka Ljiljana Bulatović i Mićo Grubor".

Prema riječima njegovog advokata, izrazio je želju da ga posjete „stari prijatelji - novinarka Ljiljana Bulatović i Mićo Grubor"

Mladiću su do sada ispunjeni gotovo svi zahtjevi, rekao je Tanjugu zamjenik tužioca za ratne zločine Bruno Vekarić.

Tužilaštvo za ratne žločine i istražni sudija načelno su se saglasili sa njegovom molbom da poseti grob ćerke Ane, koja se ubila 1994. u 23. godini.

Ipak, Vekarić je rekao da će konačna odluka o tome biti donesena zavisno od procjene bezbjednosnog rizika koju će dati nadležne službe.

Mladić u srpskom pritvoru jede jagode i prima posjete porodice, ali bi već sjutra mogao biti na putu da se suoči da Tribunalom u Hagu, gdje će se možda pridrućiti bivšem saradniku Radovanu Karadžiću na suđenju za najteže zločine ratova na Balkanu.

Galerija