Ratko Mladić: Ne izazivajte nerede zbog mene

Datum izručenja Ratka Mladića Hagu neće biti objavljen zbog rizika i straha od pokušaja otmice.
90 pregleda 0 komentar(a)
Ažurirano: 28.05.2011. 13:04h

Ratko Mladić apelovao je na javnost da ne izaziva nerede zbog njegovog hapšenja i da ne dođe do krvoprolića na ulicama, prenio je njegov advokat Miloš Šaljić novinarima ispred Speciajlnog suda.

"Njegovo zdravstveno stanje je nepromjenjeno, on je i dalje konfuzan i traži da ga pregleda, pored ostalih lekara, Slavica Đukić Dejanović", rekao je Šaljić posle dvočasovne posjete haškom optužniku u pritvorskoj jedinici Specijalnog suda u Beogradu.

Šaljić je najavio da će žalbu na rešenje o izručenju predati najvjerovatnije poštom u ponedeljak.

Datum izručenja Ratka Mladića Hagu neće biti objavljen zbog rizika

Najtraženiji haški optuženik biće zadržan u pritvorskoj jedinici Okružnog zatvora dok se ne steknu uslovi da bude isporučen sudu u Holandiji, prenosi B92.

Predsjednik Tribunala u Hagu sudija Mehmet Gani odredio trojicu sudija koji će činiti sudsko vijeće koje će suditi Ratku Mladiću.

Predsjednik Nacionalnog savjeta za saradnju sa Hagom Rasim Ljajić kaže da datum i vrijeme kada će bivši general biti isporučen Hagu neće biti objavljeni zbog rizika.

Pretpostavke za izručenje su ispunjene pošto je sud utvrdio Mladićev identitet i da je protiv njega potvrđena optužnica u skladu sa Statutom Haškog tribunala, da se on tereti za djelo koje je kažnjivo i po domaćem zakonu, kao i da se radi o krivičnom djelu iz nadležnosti Haškog tribunala.

Mladić i njegov branilac imaju pravo da na rješenje ulože žalbu krivičnom vanpretresnom vijeću suda u roku od tri dana pošto im bude uručeno u pisanoj formi. Vijeće je dužno da odluku po žalbi donese u roku od tri dana od dana prijema žalbenih spisa, precizirano je u Zakonu.

Žalba može biti poslata poštom, ali ona ne odlaže izvršenje rješenja, navodi se u Zakonu o saradnji s Haškim tribunalom.

Pravosnažno izvršno rješenje kojim je utvrđeno da su ispunjene pretpostavke za predaju okrivljenog Haškom tribunalu potpisuje ministar pravde Republike Srbije.

Nakon hapšenja Ratka Mladića, Srbiji je ostalo da još locira i uhapsi haškog bjegunca Gorana Hadžića.

Ratko Mladić: Nisam ubijao, ali oni koji jesu treba da odgovaraju >>>

Tadić: Utvrdićemo ko je pomagao Mladiću >>>

Bonus video: