VIJEST ZA SVIJET

Svjetski mediji o hapšenju Mladića: Istorijski dan za Srbiju

Nove generacije u Srbiji su umorne od prošlosti i ratova – oni jednostavno žele da sve ostave za sobom i krenu naprijed u budućnost.
0 komentar(a)
Ažurirano: 26.05.2011. 18:51h

Svi svjetski mediji su danas kao udarnu vijest prenijeli informaciju iz Beograda da je uhapšen bivši komandant vojske Republike Srpske Ratko Mladić.

Novinske agencije Rojters, AP, Frans pres, Itar-tas s i APA prenijele su izjavu predsjednika Srbije Borisa Tadića sa vanredne konferencije za novinare da je Mladić uhapšen i da je proces ekstradicije u toku, a BBC je čak uživo prenosio Tadićevo obraćanje novinarima.

Gotovo svi podsjećaju da je njegovo hapšenje bilo uslov za dalje evrointegracije Srbije.

Informativne emisije u kojima se govori o hapšenju jednog od najtraženijih srpskih bjegunaca još su u toku, a među sagovornicima su i brojni svjetski analitičari, komentatori i eksperti za bezbjednost.

Istorijski dan za međunarodnu pravdu

Generalni sekretar Ujedinjenih nacija Ban Ki-Mun izjavio je danas da hapšenje bivšeg vojnog komadanta bosanskih Srba Ratka Mladića predstavlja "istorijski dan" za međunarodnu pravdu i zahvalio se srpskoj vladi i predsjedniku Borisu Tadiću na tome.

Bijela kuća i Savjet Evrope su, takođe, pozdravili hapšenje.

“Ovo je istorijski dan za međunarodnu pravdu", rekao je Ban nakon sastanka Organizacije UN za obrazovanje, nauku i kulturu (UNESCO) u Parizu.

BBC: Mladi Srbije su umorni od ratova i prošlosti

Izvještač BBC iz Beograda Mark Loven kazao je da je teško opisati važnost ovog hapšenja za Srbiju.

On je u svom izvještaju spomenuo da mnogi ljudi u zemlji osjećaju potrebu da se Mladić zaštiti.

Upravo je britanski novinar pitao srpskog predsjednika da li hapšenje Mladića ima nekakve veze sa evropskim putem Srbije.

“Nikada nijesmo kalkulisali sa tim – naš cilj je oduvijek bio da se Mladić uhapsi”, odgovorio je Tadić.

“Nikada nijesmo kalkulisali sa tim – naš cilj je oduvijek bio da se Mladić uhapsi”, odgovorio je Tadić

Oni koji vide bivšeg komadanta kao heroja kažu da je on, zapravo, jedini oduvijek branio srpske interese. Ipak, nove generacije u Srbiji su umorne od prošlosti i ratova – oni jednostavno žele da sve ostave za sobom i krenu naprijed u budućnost, piše BBC.

Galerija