Drugarice i drugovi obilježili Dan mladosti, stigla štafeta iz Libije

"Tada sam živeo i uživao, putovao, a sada je sve skupo, više životarim"
54 pregleda 0 komentar(a)
Ažurirano: 25.05.2011. 14:19h

Na platou ispred beogradskog Muzeja istorije Jugoslavije predajom štafeta i umjetničkim programom obilježen je 25. maj, koji je u SFRJ slavljen kao Dan mladosti i rođendan Josipa Broza Tita.

Štafete koje će ostati u "Kući cvijeća" gdje se nalazi Titov grob predali su "drugarice i drugovi" pristigli iz bivših republika Jugoslavije i četiri grada Srbije, a prvi put ove godine stigla je i štafeta iz Libije.

Slovenačko-hrvatska štafeta, koja je krenula iz Slovenije početkom maja, je "dokaz da bratstvo i jedinstvo nije izumrlo, već je još veće, kao i ljubav prema Titu", rekla je donosilac štafete iz Hrvatske Štefica Srića Žic, uz zvuke pjesme "Druže Tito mi ti se kunemo".

Okupljene poštovaoce lika i djela doživotnog predsjednika SFRJ pozdravio je predsjednik Komunističke partije Srbije i Titov unuk Josip Joška Broz, koji se na tom, kako je rekao, svetom mjestu zakleo da će se boriti za bolji život naroda.

Zabavni program počeo je himnom SFRJ "Hej Sloveni", a uz kulturno-umjetničko društvo "Zora", kolo su zaigrali i okupljeni Komunisti.

Vijence na Titov grob pored mnogobrojnih građana položili su i njegov unuk i ostali članovi Komunističke partije

Mirko Savić, koje je iz okoline Smedereva biciklom došao da obiđe Titov grob, kazao je novinarima kako se "u njegovo vrijeme" bolje živjelo.

"Tada sam živio i uživao, putovao, a sada je sve skupo, više životarim", rekao je Savić koji svake godine dolazi u Kuću cvijeća.

Vijence na Titov grob pored mnogobrojnih građana položili su i njegov unuk i ostali članovi Komunističke partije, kao i delegacija Saveza udruženja boraca narodnooslobodilačkog rata Srbije (SUBNOR).

Na platou ispred Muzeja u ranim jutarnjim časovi održana je i simbolična radna akcija, sađenja karanfila, koju je osmislila umjetnica Marta Jovanović, čija je skulptura "Ljubav, sreća, istina" postavljena u parku pored muzeja.

I u Makedoniji obilježen Dan mladosti

Štafeta maldosti danas je prošla i ulicama grada Kočani, u istočnom dijelu Makedonije.

"Imali smo svi dinar kao jedinu valutu, zakon je važio za sve nas, a bili smo četvrta svjetska snaga"

Uz zastave bivše SFRJ, djecu obučenu kao pioniri u majicama s Titovim likom i sa Titovim fotografijama, članovi udruženja građana "Josip Broz Tito" proslavili su Dan mladosti i Titov rođendan.

"I poslije toliko godina uzbuđenje zbog ovog važnog dana za nas još nije izblijedilo, Tito je ličnost koju mi, Makedonci, nikako ne smijemo zaboraviti", rekao je predsjednik tog udruženja Trajčo Trendov.

Članica udruženja Vera Kolova koja je zajedno sa mladima nosila štafetu kroz grad, smatra da su to bila lijepa vremena kojih se sjeća s nostalgijom.

"Imali smo svi dinar kao jedinu valutu, zakon je važio za sve nas, a bili smo četvrta svjetska snaga", kaže Kolovska za tadašnju Jugoslaviju.

Građani Kočana izašli su na ulice da pozdrave štafetu koja je od prošle godine manifestacija u organiziji udruženja "Josip Broz Tito".

Galerija

Bonus video: