Vladika bački: Neprihvatljive izjave o jedinstvenoj crkvi u Crnoj Gori

To je apsolutno neprihvatljivo i na to će, kako je istakao Irinej bački, Sabor SPC reagovati.
68 pregleda 0 komentar(a)
Vladika backi Irinej, Foto: Blic
Vladika backi Irinej, Foto: Blic
Ažurirano: 25.05.2011. 12:51h

Vladika bački Irinej izjavio je danas da su za Srpsku pravoslavnu crkvu (SPC) nečuvene i neprihvatljive izjave bivšeg premijera Crne Gore Mila Đukanovića da u Crnoj Gori treba da postoji jedinstvena pravoslavna crkva.

Vladika je istakao da su nečuvene izjave predsjednika vladajuće Demokratske partije socijalista "o tome da njegova partija treba da se bavi ustrojstvom i organizacijom između ostaloga života crkve u Crnoj Gori".

To je apsolutno neprihvatljivo i na to će, kako je istakao Irinej bački, Sabor SPC reagovati.

Povodom zasjedanja Sabora SPC koje je u toku, vladika je rekao da je Sabor nastavio sa razmatranjem i analizom stanja u pojedinim eparhijama SPC i da je bilo ukazivanja na određene probleme u, kako je naveo, "novonastalim" susjednim državama.

Sabor je konstatovao da se nastavlja "sudska farsa gonjenja" vladike Jovana u Makedoniji i registracija Ohridske arhiepiskopije uprkos, kako je naveo vladika bački, kritikama koje stižu iz zapadnih organizacija koje se bave zaštitom ljudskih prava.

On je naveo da je sagledana i analizirana situacija na Kosovu i Metohiji uz ocjenu da crkva mora da obezbjedi svoje slobodno prisustvo i djelovanje na Kosovu i doprinese zajedničkom životu i postojanju srpske zajednice.

Prema njegovim riječima, neke manastire na Kosovu štiti Kfor, a neke kosovska policija, i za sada nema većih ekscesa.

Bonus video: