Za Milenka Perovića presuda za mobing predstavlja politički progon

"Mediji u Srbiji o presudi su pričali prije nego što donesena, a moj advokat ju je dobio tek sinoć."
73 pregleda 0 komentar(a)
Ažurirano: 24.05.2011. 11:33h

Profesor Novosadskog univerziteta, dr Milenko Perović kazao je za Portal Analitika da je presuda Osnovnog suda u Novom Sadu kojom je osuđen za mobing i diskriminaciju – politički progon.

“Ovo je suđenje čovjeku koji je bio predsjednik Komisije za standardizaciju crnogorskog jezika i koji je predsjednik Crnogorskog nacionalnog vijeća u Srbiji. Ovo je suđenje crnogorskom jeziku”, kaže dr Perović, profesor Filozofskog fakulteta u Novom Sadu i dodaje:

“Ako krenem da komentarišem, dodatno će me rebnuti u mojoj domovini koja se zove Srbija. Zato je bolje da ćutim, dok se ne iscrpe sve pravne mogućnosti”, kaže profesor Perović.

Po presudi koju je Sud donio prošlog četvrtka, profesor Perović će tužiocu, Slobodanu Sadžakovu morati da plati 470.000 dinara (oko 4.700 eura) zbog toga što je njegov naučni rad navodno opstruisao tokom 2009. godine, i tako mu, kako se tereti Perović, onemogućio da napreduje s pozicije asistenta.

Dr Perović nije htio da komentariše samu presudu, budući da je u toku žalbeni rok.

“Kada se taj slučaj potpuno pravno završi, raspričaću se nadugo i naširoko”, kaže profesor Perović i dodaje, potkrepljujući svoje tvrdnje da je riječ o političkom progonu:

"Mediji u Srbiji o presudi su pričali prije nego što donesena, a moj advokat ju je dobio tek sinoć."

Na pitanje da li se njegova pozicija u okruženju promijenila od kada je bio u Komisiji za standardizaciju crnogorskog jezika, Perović odgovara:

"Ovdje nikada nije bilo lako biti Crnogorac, ali postaje sve teže i teže."

Suđenje je trajalo više od godinu dana, donijeta je presuda da je Perović, dok je bio na mjestu šefa Katedre na Odsjeku za filozofiju Filozofskog fakulteta, diskriminisao Sadžakova koji je radio kao asistent. Za povredu časti, ugleda i prava ličnosti Perović će morati da plati 350.000 dinara, dok se još 120.000 dinara odnosi na sudske troškove.

Bonus video: