Baroso: Beograd i Priština imaju volju da riješe probleme

"Postoji jedan uslov za sve zemlje EU, da imaju dobre odnose sa susjedima. Najbolji način da ovo bude započeto je rješavanje konkretnih problema koji postoje"
0 komentar(a)
Baroso, Foto: Reuters
Baroso, Foto: Reuters
Ažurirano: 21.05.2011. 12:47h

Predsjednik Evropske komisije Žoze Manuel Baroso izjavio je, u intervjuu za kosovske medije, da je jedan od uslova za članstvo svake zemlje u Evropskoj uniji, pa i Srbije, "normalizacija odnosa sa susjedima".

"Postoji jedan uslov za sve zemlje EU, da imaju dobre odnose sa susjedima. Najbolji način da ovo bude započeto je rješavanje konkretnih problema koji postoje.Nakon razgovora u Beogradu i u Prištini, mislim da postoji dobra volja za to", kaže on.

"Nadam se da ćete vrlo brzo postići konkretne rezultate", rekao je Baroso, po okončanju posjete Prištini i Gračanici, u intervjuu kosovskoj TV stanici ”Koha vision”.

Upitan kada na Kosovu mogu da očekuju konkretne odnose sa EU, Baroso je odgovorio da postoji nada da će i to biti učinjeno.

“Vidite, i ja sam došao u posjetu Kosovu, ovo je prvi slučaj da je predsjednik Evropske komisije posjetio Kosovo poslije proglašenja nezavisnosti. Ja sam ovdje bio i prije proglašenja nezavisnosti. Ja sam danas ovde došao sa jasnom porukom. Mi želimo da kosovsku evropsku perspektivu učinimo realnom, ali to najviše zavisi od vas samih, od toga šta ce vaša zemlja uraditi kako bi postigla potrebne reforme i šta ce uraditi kako bi postigla napredak u određenim poljima”, rekao je predsjednik.

On je prenio da je sa kosovskim premijerom Hašimom Tačijem izvršio duboku analize o svim problemima, uključujući i najosetljivija pitanja.

“Odlazim iz Prištine sa većim ubeđenjem nego ranije u određivanje ove evropske perspektive i siguran sam da ce narod Kosovo umjeti da primijeti napredak u nekim poljima", zaključio je predsjednik EK.

Bonus video: