Sporazum o krivici postao pravosnažan: Ceca uskoro u kućnom pritvoru

Presuda će biti pravosnažna i izvršna odmah po donošenju, jer su se i sestre i Tužilaštvo odrekli prava na žalbu.
0 komentar(a)
Ažurirano: 20.05.2011. 17:00h

Rješenje Višeg suda u Beogradu, kojim je usvojen sporazum o priznanju krivice između Svetlane Ražnatović, njene sestre Lidije Ocokoljić i Višeg tužilaštva, danas je postalo pravosnažno pošto Fudbalski klub "Obilić" u zakonskom roku nije uložio žalbu na tu odluku.

Punomoćnik "Obilića" Milan Zindović izjavio je da se klub nije žalio na odluku u zakonskom roku od osam dana koji je danas istekao, tako da je odluka suda postala pravosnažna.

Sudija Slađana Marković sada treba da donese presudu kojom će sestre biti oglašene krivim i izreći će im kazne koje su dogovorene u nagodbi sa tužilaštvom.

Presuda će biti pravosnažna i izvršna odmah po donošenju, jer su se i sestre i Tužilaštvo odrekli prava na žalbu.

Prema sporazumu, Ražnatovićeva je priznala da je protivpravno prisvajala novac od transfera 10 fudbalera FK "Obilić" u inostrane klubove i bez dozvole držala 11 pištolja, u zamjenu za godinu dana kućnog zatvora i milion i po eura novčane kazne.

Lidija Veličković Ocokoljić nagodila se sa tužilaštvom da prizna da je pomagala sestri u malverzacijma sa transferom fudbalera, u zamjenu za šest mjeseci kućnog zatvora.

Kako je četiri mjeseca provela u pritvoru tokom akcije "Sablja" 2003. godine popularnoj pjevačici ostalo je još osam mjeseci kazne, koju će izdržavati u svojoj vili u Ljutice Bogdana 3.

Novčanu kaznu sestre će podijeliti "bratski"

Kaznu od milion i po eura sestre treba da plate solidarno i to na tri rate. Prvu ratu od 500.000 eura treba da plate u roku od 15 dana od pravosnažnosti presude, drugu u istom iznosu u roku od šest mjeseci, a treću za godinu dana.

Kao garancija da će posljednja rata biti isplaćena stavljena je hipoteka na njenu vilu u Ljutice Bogdana.

Sestre će u toku odsluženja kazne nositi elektronsku narukvicu oko noge, preko koje će Uprava za izvršenje krivičnih sankcija pratiti njihovo kretanje.

Više tužilaštvo u Beogradu krajem marta je podiglo optužnicu protiv Ražnatovićeve, a dvije sedmice kasnije postiglo sporazum o priznanju krivice sa pjevačicom i njenom sestrom.

Poslije osam godina istrage, koja je više puta proširivana, osim Ražnatovićeve optužnicom su obuhvaćeni njena sestra i nekadašnji rukovodioci FK "Obilića" Dragiša Binić i Jovan Dimitrijević zbog prodaje jednog igrača.

Sporazumom o priznanju krivice nisu obuhvaćeni Binić i Dimitrijević, tako da se proces protiv njih nastavlja.Oni su uložili prigovore na optužnicu, o kojima treba da odluči sud.

Poslije podizanja optužnice, Više tužilastvo je naložilo sporovođenje finansijske istrage protiv Ražnjatovićeve i njenih saradnika, kako bi se utvrdilo da li je njena imovina veća od legalno stečenih prihoda, ali je poslije zaključenja sporazuma i ta istraga obustavljena.

Ceca će iz kućnog pritvora izaći nakratko 19. jula

Ražnatovića će, ipak, morati za napusti kućni zatvor zbog suđenja za nasilničko ponašanje 19. jula pred Prvim osnovnim sudom u Beogradu, a na optuženičkoj klupi pred sudijom Danijelom Koš naći će se sa zetom Predragom Ocokoljićem.

Za nasilničko ponašanje Ražnatovićevoj i njenom zetu prijeti kazna do pet godina zatvora, a u pitanju je sukob koji je prije četiri godine izbio između Ražnatovićeve i Ocokoljića sa Aleksandrom Olarevićem, direktorom Mladog proletera.

Bonus video: