Ukinuta odluka o izručenju Vučurevića Hrvatskoj i BIH

Viši sud u Šapcu 21. aprila odlučio je da su ispunjeni uslovi za izručenje Vučurevića i BiH i Hrvatskoj i produžio mu ekstradicioni pritvor, koji mu u ističe 8. juna.
0 komentar(a)
Božidar Vučurević, Foto: Jutarnji.hr
Božidar Vučurević, Foto: Jutarnji.hr
Ažurirano: 20.05.2011. 16:31h

Apelacioni sud u Beogradu ukinuo je odluke Višeg suda u Šapcu o izručenju i produženju pritvora ratnom gradonačelniku Trebinja Božidaru Vučureviću jer smatra da nije bio stvarno nadležan za odlučivanje tokom rata, izjavila je portparol suda Mirjana Piljić.

Stav Apelacionog suda je da o molbama Hrvatske i Bosne i Hercegovine za izručenje Vučurevića treba da odluči Odjeljenje za ratne zločine Višeg suda u Beogradu kao isključivo nadležan sud, napomenula je ona.

"Poslije te odluke, Vučurević je iz pritvora u Šapcu prebačen u Okružni zatvor u Beogradu", rekao je sudija Višeg suda u Šapcu Saša Knežević.

Apelacioni sud smatra da, kako se izručenja Vučurevića traže radi vođenja krivičnog postupka za djelo iz grupe krivičnih djela protiv čovječnosti i drugih dobara zaštićenih međunarodnim pravom, "to je u smislu Zakona o organizaciji i nadležnosti državnih organa u postupcima za ratne zločine isključivo nadležno Odjeljenje za ratne zločince u Beogradu Višeg suda u Beogradu".

Hrvatsko tužilaštvo podiglo je 2008. godine optužnicu protiv Vučurevića zbog ratnog zločina protiv civila na dubrovačkom području i uništavanja kulturnih i istorijskih spomenika između 1991. i 1995. godine.

Viši sud u Šapcu 21. aprila odlučio je da su ispunjeni uslovi za izručenje Vučurevića i BiH i Hrvatskoj i produžio mu ekstradicioni pritvor, koji mu u ističe 8. juna, a narednu odluku o produženju ili ukidanju doneće Odjeljenje za ratne zločine u Beogradu Višeg suda u Beogradu.

Taj sud će odlučiti i o molbama za izručenje, a pošto njegova rješenja postanu pravosnažna, konačnu odluku će donijeti ministarka pravde Srbije Snežana Malović.

Vučurević je uhapšen 4. aprila na graničnom prelazu Karakaj u Malom Zvorniku, na osnovu potjernice koju je za njim raspisala Hrvatska zbog ratnih zločina počinjenih tokom artiljerijskog gađanja Dubrovnika, a nedjelju dana kasnije je podnijela zahtjev za njegovo izručenje.

I Ministarstvo pravde BiH zatražilo je izručenje Vučurevića, jer se protiv njega vodi istraga zbog ratnih zločina u Trebinju.

Vučurević ima državljanstvo BiH, a 2008. podnio je Konzulatu Srbije u BiH zahtjev za dobijanje srpskog državljanstva koje nije dobio, a Hrvatskoj odnosno BiH bi mogao da bude izručen u skladu sa odredbama Evropske konvencije o ekstradiciji.

Hrvatsko tužilaštvo podiglo je 2008. godine optužnicu protiv Vučurevića zbog ratnog zločina protiv civila na dubrovačkom području i uništavanja kulturnih i istorijskih spomenika između 1991. i 1995. godine.

Bonus video: