Jutarnji list: Hrvatska postaje punopravni član EU 1.jula 2013

Komisiji će trebati još “nekoliko dana” da dobro prouči izvještaj hrvatske Vlade, no, kako im je u Briselu potvrđeno, “sve ide u smjeru zaključenja pregovora u junu ili u julu”.
0 komentar(a)
Jadranka Kosor, Foto: Jutarnji.hr.
Jadranka Kosor, Foto: Jutarnji.hr.
Ažurirano: 19.05.2011. 11:16h

Na sastanku stalnih predstavnika država članica Europske Unije u Briselu počeće rasprava o zaključenju hrvatskih pristupnih pregovora, ali i o “indikativnom datumu punopravnog članstva u EU”.

Povjerenik za proširenje, Štefan File, izvijestiće države članice o trenutnoj situaciji u pregovaračkom procesu, posebno u ispunjavanju mjera iz poglavlja koja još nijesu zatvorena.

Očekuje se da će File ocijeniti da je Hrvatska učinila veliki napredak u Poglavlju 23 i da će dobiti zeleno svjetlo država članica za nastavak procedure zatvaranja i toga poglavlja te poglavlja o tržišnoj konkurenciji.

U Uniji takođe očekuju da će sve ići “prilično brzo”, a uz Izvještaj o ispunjavanju mjera iz Poglavlja 23, što ga je Briselu poslala hrvatska Vlada, komisija će svoju ocjenu temeljiti i na izvještaju svoje “peer review” misije koja je prije nedelju dana bila u Hrvatskoj kako bi se na terenu uvjerila o ispunjavanju mjera.

Komisiji će trebati još “nekoliko dana” da dobro prouči izvještaj hrvatske Vlade, no, kako im je u Briselu potvrdilo nekoliko diplomata EU, “sve ide u smjeru zaključenja pregovora u junu ili eventualno u julu”.

No, zaključenja neće biti bez uslova. Francuska je predložila, a mnoge druge države podržale, da se proces u Poglavlju 23 redovno nadzire i nakon zaključenja pregovora, sve do stupanja Hrvatske u punopravno članstvo.

Prema tim prijedlozima, svaka bi se tri mjeseca izvještavalo kako Hrvatska nastavlja ispunjavati uslove iz poglavlja o pravosuđu, posebno u reformi pravosuđa, borbi protiv korupcije i procesuiranju ratnih zločina.

"Ko god osvoji vlast, neće se ni u jednom trenutku moći opustiti. Ovaj ritam borbe protiv korupcije na svim nivoima moraće se nastaviti."

Bonus video: