Novo prebrojavanje

EU upozorila političke partije u Albaniji da se uzdrže od nasilja

Centralna izborna komisija, u kojoj vladajuća Demokratska partija ima većinu, odlučila je da ponovo prebroji sporne glasove za gradonačelnika Tirane.
57 pregleda 0 komentar(a)
Tirana, Foto: Wikipedia
Tirana, Foto: Wikipedia
Ažurirano: 26.02.2019. 14:40h

Evropska unija pozvala je političke lidere u Albaniji da se uzdrže od nasilja zbog spora oko rezultata lokalnih izbora  na kojima se ni poslije deset dana još ne zna ko je pobjednik.

"Svi politički lideri snose posebnu odgovornost da ne dovedu u opasnost živote građana", ističe se u saopštenju visoke predstavnice  za spoljnu politiku i bezbjednost EU, Ketrin Ešton. Ona je pozvala da se izborni proces okonča što prije i saopšte rezultati.

Centralna izborna komisija, u kojoj vladajuća Demokratska partija ima većinu, odlučila je da ponovo prebroji sporne glasove za gradonačelnika Tirane.

Prema preliminarnim podacima , koji su saopšteni još u subotu, pobijedio je lider opozicije Edi Rama sa svega deset glasova razlike.

Na žalbu vladajuće Demokratske partije premijera Salji Beriše odlučeno je da se ponovo  prebroje sporni glasovi, što je  izazvalo oštra reagovanja u opozicionoj Socijalističkoj partiji.

"Pozivam građane na pobunu širom zemlje...To je jedini put da se  izborimo protiv odluke izborne komisije", prenijele su agencije izjavu  funcionera socijalista Gramoca Ručija.

Ispred zgrade izborne komisije u Tirani došlo je i do manjih sukoba između građana i policije.

Američki ambasador u Tirani, Aleksander  Arvizu, je takođe pozvao dvije strane da poštuju zakone i da se sačuva mir u zemlji.

Dvije vodeće stranke - vladajuća  Demokratska  partija i opoziciona Socijalistička partija - spore se još od parlamentarnih izbora 2009. godine.

Socijalisti tvrde da je premijer Beriša pobijedio zahvaljujući pokradenim glasovima, dok u vladi to demantuju.

Policija je na protestu opozicije u januaru ove godine ubila četvoricu demonstranata, što je još više zaoštrilo odnose između dvije strane.

U predizbornoj kampanji za lokalne izbore, koji su održani 8.maja, zabiljleženo je više incidenata: podmetanje eksplozivnih naprava, tuča, napad noževima, pretnje političkim protivnicima.