Za beogradsko ubistvo mačetom kazna 65 godina

Viši sud u Beogradu osudio je Velibora Bakića (27) na 35 godina zatvora, a Miloša Rašića (27) na 30 godina zatvora zbog ubistva na podmukao i svirep način Smaila Tarića (27), kome su 18. avgusta 2008. godine mačetom odsjekli glavu.
636 pregleda 0 komentar(a)
Smail Tarić,, Foto: Blic
Smail Tarić,, Foto: Blic
Ažurirano: 16.05.2011. 12:36h

"Sud je na osnovu izvedenih dokaza nesumnjivo utvrdio da su Bakić i Rašić izvršili krivično djelo za koje su optuženi. Optuženi su namamili Tarića u slabo osvijetljen i neuredjen park kod Veterinaskog fakulteta, a zatim mu mačetama zadali više udaraca po glavi i vratu i onda mu odsjekli glavu, a tijelo i mačete zapalili", rekao je sudija Dragomir Gerasimović prilikom izricanja presude.

Sudija je istakao da je Tarić trpio velike bolove pred smrt.

"Glavu su zatim stavili u kesu i odnijeli je na Bulevar kralja Aleksandra, gdje je pronađena 21. avgusta 2008. godine. Sud je iz kvalifikacije krivičnog djela odbacio bezobzirnu osvetu i optužene osudio za ubistvo na podmukao i svirep način", rekao je Gerasimović.

Bakić i Rašić osuđeni su za teško ubistvo za koje je zaprijećena kazna do 40 godina zatvora, a Gerasimović je rekao da je sud uzeo u obzir da je Rašić ranije neosuđivan, a da je Bakić osuđivan.

Trećeoptužena Danica Todorović, djevojka pokojnog Tarića, optužena za nelegalno držanje kilograma eksploziva penetrita, osuđena je na godinu dana zatvora, uslovno na četiri godine, što znači da će biti upućena na izdržavanje zatvorske kazne ukoliko ponovi krivično djelo.

Sud je utvrdio da su se Bakić i Rašić dogovorili da ubiju Tarića tako što će da ga namame da dođe iz Malog Zvornika i da Bakiću proda eksploziv, a zatim je Rašić kupio dvije mačete, sječiva dužine između 50 centimetara i 60 centimetara, i širine između pet i šest centimetara, koje je Bakić dao na oštrenje svjedoku Nenadu Pokimici.

Gerasimović je ukazao i na intenzivnu telefonsku komunikaciju Bakića i Tarića, kao i Bakića i Rašića.

"Sud je presudio na osnovu izvedenih dokaza. Pred sudom je bio delikatan postupak, jer nije bilo očevidaca, a svjedoci su mijenjali iskaze. Kako cijeniti te iskaze? Da li su lagali u istrazi ili kasnije na suđenju? Sud je stao na stanovištu da su u početku govorili istinu jer na suđenju nijesu rekli da su lagali da žele da kažu istinu",rekao je Gerasimović.

Nekoliko svjedoka je u istrazi teretilo Bakića i Rašića, ali su kasnije na suđjenju promijenili iskaz i rekli da su to učinili pod policijskom prinudom i prijetnjama.

Sudija je rekao da sud smatra da su Rašićeve patike, na kojima su pronađeni DNK tragovi pokojnog Tarića, samo tehničkom greškom policije izostale iz evidencije o zaplijenjenim predmetima, jer ih ima u fotodokumentaciji.

"Optužena Danica Todorović od početka se držala svog iskaza, uz manje nedosljednosti, ali sud ne vidi njen motiv da lažno optuži Bakića", rekao je Gerasimović.

Danica Todorović je u policiji prepoznala Bakića kao osobu sa nadimkom Roki, dok je Bakić tvrdio da mu to nikada nije bio nadimak, nego da su njegovi nadimci bili Vele i Kum.

Tokom izricanja presude u sudnici je vladala mučna atmosfera, Bakić je Tarićevoj porodici rekao da "imaju pogrešnog čovjeka", a sudiji je više puta dobacio da "na patikama nema ništa" i da mu "objasni na osnovu kojih je dokaza osuđen".

Bakić je sudiji Gerasimoviću po izricanju presude dobacio da "je presuda sramna i da treba da se stidi".

"Želim da se ovo vrati vašoj porodici", dobacio je Bakić sudiji.

Poslije izricanja presude, Rašićevoj majci je pozlilo ispred sudnice i ukazana joj je medicinska pomoć.

Suđenje je počelo u septembru 2009. godine pred većem sudije Višeslave Cvetković, a predmet je poslije izbora svih sudija krajem te godine dodijeljen Gerasimoviću.

Bonus video: