51 odsto građana Srbije ne bi izručilo Mladića Hagu

Da će vlasti u Srbiji uspijeti da lociraju najtraženijeg haškog optuženika, vjeruje 29 odsto građana, a ne vjeruje gotovo polovina, rekao je Rasim Ljajić.
104 pregleda 0 komentar(a)
Ratko Mladić, Foto: Reuters
Ratko Mladić, Foto: Reuters
Ažurirano: 15.05.2011. 15:02h

Većina građana Srbije, 51 odsto, ne bi izručilo Ratka Mladića Haškom tribunalu, a samo sedam odsto bi ga prijavilo i uzelo 10 miliona eura nagrade, rezultati su istraživanja javnog mnjenja koje je sprovedeno početkom maja, a koje je objelodanio predsjednik Nacionalnog savjeta za saradnju sa Hagom i ministar za socijalnu politiku Rasim Ljajić.

Ljajić je u intervjuu za "Pres" istakao da, prema tom istraživanju, samo trećina podržava hapšenje Mladića, 40 odsto smatra da je optuženi heroj, 53 odsto da je sud u Hagu pristrasan, a čak četiri petine anketiranih ne bi ga prijavilo i uzelo nagradu od 10 miliona eura.

Da će vlasti u Srbiji uspijeti da lociraju najtraženijeg haškog optuženika, vjeruje 29 odsto građana, a ne vjeruje gotovo polovina, rekao je Ljajić i istakao da takvi podaci ukazuju na reakciju građana na tešku ekonomsku i socijalnu situaciju.

"Ambijent je takav da građani traže krivca za njihovo nezadovoljstvo. Misle da su za to krivi vlast i pritisci međunarodne zajednice i zbog toga ih takvim negativnim stavovima 'kažnjavaju", naveo je Ljajić.

Prema njegovim riječima, glavni haški tužilac Serž Bramerc nije zadovoljan što su Mladić i Hadžić još na slobodi.

Potrage se sprovode intenzivno i profesionalno, ali, nažalost, došli smo u fazu kada se više neće mjeriti ti naši napori da budu uhapšeni, već samo krajnji rezultat kog još nema. To će obilježiti Bramercov izveštaj SB UN, a svi drugi uspjesi koje imamo u saradnji s Tribunalom će pasti u drugi plan", naveo je ministar.

Na pitanje da li glavni haški tužilac može da spriječi Srbiju da dobije status kandidata za EU do kraja godine, Ljajić je odgovorio da može da oteža taj proces, jer će pojedine zemlje sa posebnom pažnom pratiti njegov izveštaj.

Bonus video: