EU: Mogu da uslijede novi kontakti Beograda i Prištine

Specijalni predstavnik EU na Kosovu Fernando Đentilini ocijenio je da, nakon boravka šefa beogradskog pregovaračkog tima Borislava Stefanovića, mogu da uslijede novi kontakti.
0 komentar(a)
fernando djentilini, Foto: Ekonomisti.net
fernando djentilini, Foto: Ekonomisti.net
Ažurirano: 14.05.2011. 12:22h

Specijalni predstavnik EU na Kosovu Fernando Đentilini ocijenio je da, nakon boravka šefa beogradskog pregovaračkog tima Borislava Stefanovića na Kosovu, mogu da uslijede novi direktni kontakti Prištine i Beograda.

"Dobro je što su obje strane uključene u dijalog mogle da se sastanu u Prištini i da direktno razgovaraju oko pitanja o kojima su i ranije raspravljale u Briselu. Mislim da nakon ove posjete mogu da uslijede naredni direktni kontakti u Prištini ili u Beogradu", rekao je Đentilini za Radio Kosova.

Prema njegovim riječima, dijalog je način za riješavanje problema i obje strane treba da nađu riješenja koja su dobra za sve, a koja posebno poboljšaju kvalitet života građana.

Komentarišući proteste pokreta Samoopredjeljenje tokom posjete Stefanovića, on je rekao da "žali što su neki ljudi odlučili da upotrijebe nasilje i da nasilje uvijek treba osuditi".

U neredima koje su u Prištini izazvali pripadnici tog pokreta povrijeđeno je dvadesetak ljudi.

Upitan oko liberalizacije viza za Kosovo, Đentilini je rekao da će pomoći taj proces, ali da Kosovo treba da ispuni predviđene uslove.

"Treba da razumijete da Kosovo treba da ispuni neke uslove, posebno koje se tiču plana reintegracije. Ja ću pokušati da pomognem i da dam dobre savjete. Ali, Evropa daje kada i partneri daju, što znači da ostaje mnogo posla da se uradi", rekao je Đentilini, u prvom intervjuu za neki od medija na Kosovu od imenovanja za predstavnike EU.

Što se tiče budućeg prisustva EU-a na Kosovu, on je naveo da je "njegov cilj jačanje tog prisustva i rad na pripremanju dugoročnog prisustva EU na Kosovu".

Bonus video: