Kosovski mediji: Beograd više profitirao od posjete nego Priština

"To je jedna vrsta političkog marketinga koji vodi Srbija. Mi ne bi voljeli da vlada Kosova upadne u zamku ovog marketinga", navodi Koha Ditore.
0 komentar(a)
Ažurirano: 13.05.2011. 11:51h

Kosovska štampa je u današnjim izdanjima posjetu šefa pregovaračkog tima Beograda Borislava Stefanovića Prištini ocijenila negativno i uz zaključak da je iz te posjete više profitirala Srbija nego Kosovo.Preovlađujući utisak u komentarima prištinskih medija je da posjeta nije bila uspješna i da je išla u korist Srbije.

Dnevnik Zeri u redakcijskom komentaru jučerašnje posjete navodi da je posjeta bila više rezultat međunarodnog pritiska nego volje da se u Prištini ugosti "srednje rangirani" zvaničnik iz Beograda."Jaka želja da ostane na vlasti i međunarodne prijetnje za objavljivanje korupcionaških afera njegovih saradnika prinudile su (premijera Hašima) Tačija da se još više zaglibi u pretjeranim koncesijama Srbiji", navodi taj dnevnik u komentaru.

Zeri ocijenjuje da zbog "ranjive" pozicije Tači nije sposoban da odbacuje zahtjeve međunarodne zajednice što je, kako se dodaje, dovelo do toga da kosovska strana funkcioniše "sa dubokom dozom inferiornosti" u odnosu na srpsku stranu.Dnevnik Ekspres konstatuje da je "posjeta Stefanovića Prištini ostavila gorak ukus", navodeći podatke o broju povrijeđenih policajaca i demonstranata.

Pored suprotstavljanja pokreta Samoopredjeljenje posjeti i protestima na ulici, Stefanovićevu posjetu Prištini pod znak pitanja dovode i ostale opozicione partije.

Koha Ditore citira generalnog sekretara vodećeg opozicionog Demokratskog saveza Kosova Ismeta Bećirija, koji je rekao da je posjeta srpskog pregovarača više koristila Beogradu nego Prištini.

"To je jedna vrsta političkog marketinga koji vodi Srbija. Mi ne bi voljeli da vlada Kosova upadne u zamku ovog marketinga", navodi taj list.

Bonus video: