RADIO SUZAVAC

U Prištini povrijeđeno više desetina demonstranata i policajaca

Policija je privela nekoliko učesnika demonstracija koje je organizovao pokret Samoopredjeljenje
0 komentar(a)
Ažurirano: 26.02.2019. 15:36h

Preko 20 osoba povrijeđeno je u sukobima policije i demonstranata ispred zgrade kosovske vlade u Prištini, gdje su se poslijepodne održali protesti povodom posjeta šefa srbijanskog tima za dijalog sa Kosovom Borislava Stefanovića.

Snage Kosovske policije okružile su zgradu vlade ispred koje se okupilo više od 100 aktivista pokreta "Samoopredjeljenje", koji su dolazak Stefanovića u Prištinu ocijenili kao "uvredu i provokaciju za narod Kosova".

Aktivisti ovoga pokreta, među kojima i njihov čelnik Albin Kurti, uzvikivali su parole podrške Oslobodilačkoj vojsci Kosova, bacali crvenu boju i kamenje prema ulazu u zgradu vlade. Policija je upotrijebila suzavac.

Prištinski mediji javili su da je povrijeđeno 15 pripadnika policije i 6 demonstranata te da su razbijena stakla nove zgrade vlade.

Šef srbijanskog pregovaračkog tima Stefanović sastao se poslijepodne sa zamjenikom premijera Hajredinom Kucijem.

On je po dolasku u Prištinu prvo posjetio ambasadu SAD-a, potom je u obližnjem Lapljem Selu razgovarao sa lokalnim Srbima, a nakon toga vodio razgovore u Prištini sa Kucijem i sa čelnicom kosovskog pregovaračkog tima Editom Tahiri.

Riječ je o prvom službenom posjetu Prištini jednog srbijanskog dužnosnika od kraja 90-ih godina i rata na Kosovu, a do sastanka dolazi uoči novog kruga razgovora u Bruxellesu koje dvije strane vode pod okriljem EU.

Nije bilo dovoljno policajaca

Policija nije mogla da obuzda demonstrante, jer ih na ulicama nije bilo dovoljno policajaca. Čak se i saobraćajna policija priključila akciji. Grad je bio u blokadi, a policija hapsila napadače po ulicama.

Kako javlja "Blic", protest je počeo još jutros, a neredi su očito unaprijed planirani jer su pripadnici Pokreta Samoopredeljenje satima donosili džakove sa kamenjem i staklene boce koje su napunili bojom.

Demonstranti su klicali: "Dolje Srbija", "Ne pregovori, samo odlučivanje", "Dolje Tačijeva vlada, dolje Demokratska partija Kosova" .

Pripadnici Euleks policije nisu se pojavljivali i, prema dosadašnjim informacijama, iz KPS-a samo lider "Samoopredjeljenja" Aljbin Kurti pozvan je na informativni razgovor.