Dodik odlaže referendum u Republici Srpskoj

Na pitanje ako se razgovori sa EU ne završe povoljno šta je sledeće, Dodik kaže da su varijante jasne - referendum.
0 komentar(a)
Milorad Dodik, Foto: Rojters
Milorad Dodik, Foto: Rojters
Ažurirano: 12.05.2011. 13:48h

Predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik izjavio je da su počeli kontakti sa Briselom i da su vlasti RS pristale da, kao znak dobre volje, odlože referendum, u nastojanju da se otvori dijalog o pitanjima koja su tražili.

"U procesu smo intenzivnih razgovora sa određenim evropskim strukturama na koji način naći izlaz", kazao je Dodik i naveo su se u RS pažljivo pripremali kako im iz Evrope ne bi bilo poručeno da u nečemu nisu u pravu.

Dodik je, u intervjuu "Blicu", kazao da je cilj RS da se dođe do izmjene zakona, što je i predmet najavljenog referenduma.

"Ako u razgovoru sa Evropom obezbjedimo da jakom izjavom važan čovek EU kaže da su zahtjevi koje smo iznijeli opravdani i tačni, i referendum gubi smisao, jer je njegov cilj da dođemo do rješenja. Kako god se ponašala Evropa pa i Amerika, oni će morati da daju tražene odgovore na ova pitanja jer je realnost u BiH nespojiva sa pravnim sistemom i u Evropi i u Americi", kazao je Dodik.

Na pitanje ako se razgovori sa EU ne završe povoljno šta je sledeće, Dodik kaže da su varijante jasne - referendum.ž

"Za nas je dovoljno da Evropa da garancije da će to biti njihova agenda u BiH. To će nam omogućiti da odemo u parlament BiH i postavimo to kao amandmane", rekao je on.

"Za nas je dovoljno da Evropa da garancije da će to biti njihova agenda u BiH. To će nam omogućiti da odemo u parlament BiH i postavimo to kao amandmane", rekao je on.

Ako pak Incko poništi odluku o referendumu, Dodik kaže da će to dovesti RS "u poziciju da preispitamo svoje ponašanje i vezano za formiranje vlasti naše učesće na mnogim drugim mjestima".

"Onda će svaki dalji korak u BiH biti uslovljen našim zahtjevima za referendum, a postavićemo i druga pitanja", rekao je Dodik, i naveo da će, ako ga Incko smijeni, zatražiti mišljenje naroda, koji ga je birao.

Bonus video: